Tuesday, December 27, 2011

Kenangan 2011...


Apa yang best pada tahun 2011 dalam kehidupan saya ??

Kalau nak diceritakan apakah moment yang paling best yang berlaku pada saya sepanjang tahun 2011??memang banyak. Tapi kalau nak dikira yang paling best tue memang ada..jom sya nak kongsi dengan u`olls semua..


Yang paling best dan paling happening ialah saya telah berjaya MEMBUKA sebuah butik pengantin. Hasil titik penuh saya sendiri. Klu dulu sekadar buat online tapi sekarang dah ada butik sendiri. alhamdulillah. dah hampir 3 Tahun beroperasi di arena pengantin nie. Butik saya nie , memang banyak yang dah kenali terutamakanya melalui Online...sebab sekarang nie online lebih untung daripada biasa. Sebab sekarang zaman dah canggih semua ada dihujung jari jer..kan senang..

gambar yang diambil semasa launching kedai pada Jan 2011



Inilah anugerah yang paling bermakna yang pernah saya dapat...Kalau dulu impian saya memang nak buakak bridal house. dan kini impian saya dah tercapai....Sangat bangga dengan diri sendiri..terima kasih buat semua kengkawan dan family dan terutama sekali Tunang saya yang banyak bagi semangat untuk teruskan perjuangan dan banyak membantu saya..


Kisah yang seterusnya adalah kisah memperoleh sebuah kereta sendiri...tak sangka dalam tempoh 24 tahun saya dah mampu milik sebuah kereta sendiri hasil dari duit saya dan tunang saya... syok....alhamdulillah...walaupun banyak yang membantah kenapa ada duit tak kawin dulu tapi beli kereta. Mungkin ada yang tak setuju dan mungkin ada yang bersetuju.Tapi kami ambil semua itu sebagai kata semangat untuk kami berdua. Memang adalah spekulasi yang berlaku dan ada juga berlaku sedikit gaduh-gaduh kecil....sebab banyak yang tak suka kami beli kereta.Tapi dalam keadaan kami yang tidak disenangi ramai sebab ada kereta baru, tapi kami sangat berasa senang hati sebab kami mampu capai apa yang kami nak. Lepas kami ada kereta sendiri, kami dah tak pinjam kereta orang lain. Kami hanya gunakan harta hak milik kami jer.




Seterusnya kita beralih pulak ke episod CINTA antara Benua..hahahha keles kan....oklaylah yang nie tak mau nak crita panjang. takut nanti ada yang meluat pulak. sebab tengok muka nie ja..//Untuk pengetahuan u`olls semua. Buat pertama kalinya Tunang saya sudi membuat Photoshoot bersama saya...memang best sebab bukan senang dia nak berposing sakan nie...





Sangat enjoy the moment nie bersama lebih dari 10 orang photographer..Memang lenguh badan kot... tapi best...

Then bila dah masuk setengah tahun..Kena plak masuk hospital sebab seminggu tak kebah demam..bila malam ja panas badan...So dah seminggu tak jadi apa...apa lagi pie hospital terus kena drip ayer....2 botol...Memang pengalaman yang paling tak dapat dilupakan....Sebab tahun nie dah kali ke 2 aku masuk hospital...







Then tahun 2011 memang tahun yang paling best. Sebab ada banyak perubahan dalam kehidupan ..alhamdulillah....tak sangka pulak lepas ja keluar hospital..dapat pulak bertukar ke jabatan lain...So tak payah nak berulang alik dari rumah ke Seberang..hehhehe...Sangat lega..Rumah dah opis dalam 10 minit jer...Memang rasa sangat appy sangat...



Okaylah..Kalau nak diceritakan semua pasal tahun 2011..Memang penat la tulis...Time yang diperuntukan untuk nak menaik cerita nie pun dah bertangguh..hahhaha...So yang nie ja yang boleh nak kongsi....hopr insyaallah tahun 2012 kali nie memberikan sejuta makna buat saya..







Sunday, December 25, 2011

Majlis Perkahwinan GE & Effa



Last weekend merupakan sesi memakan nasi kenduri untuk seorang lagi anak menakan saya yang melangsungkan majlis perkahwinan nya bersama pasangan pilihannya sendiri.

Jom kita tengok sekitar majlis persandingan mereka . Kali nie pelaminnya dibuat oleh sebuah butik pengantin yang agak popular jugak kat Penang nie. Hafiz...tak pasti nama kedai dia apa. 
Nampak exclusive juga dan ramai yang memuji pelamin yang dia hasilkan. ada sentuhan tersendiri. 



Untuk busana pulak, semestinya dari saya ler....biasalah anak buah nak kawin ambil dari makcik nyer ler....design datang daripada idea si pengantin itu sendiri. dan kombinasi idea dari saya juga maka hasilnya cukup comel. Ala-ala dress pricess gitu...


 ini pulak family pihak lelaki..Yang kawin nie anak sulung ....so menantu pun sulung ler...hehehhe...happy family...




dalam dok melayan suasana majlis perkahwinan nie..sempat lagi nak buat aksi-aksi yang kurang menyenangkan,,,jom layan sat...









Apapun...nanti tunggu pulak cerita disebalik majlis perkahwinan blah lelaki pulak..bertemakan warna oren + kuning...saya yang akan membuat dekorasi tersebut....tunggu dan lihat....adakah yang akan menyukainya atau tidak....
tungguuuuu......................










Tuesday, December 20, 2011

Nescafe.....GoodBye......



SELAMAT TINGGAL......NESCAFE!!!!! 

wah....nampak macam serious kan????Tapi memang serious..buat masa sekarang saya terpaksa meninggalkan minuman kegemaran saya iaitu En.Nescafe  selama mana yang saya mampu untuk meninggalkan dia....sedih juga tapi demi kesihatan dalaman dan luaran saya terpaksa berpantang...okay :)

Kenapa saya berbuat demikian??
sebabnya ia membawa masalah pada diri sendiri.....akibat kerap minum kafien setiap hari...ia membuatkan saya mengalami kencing tak lawas....hahahhahaha lawakkan...tapi itu sebenarnya memang terjadi...sebab itu saya telah berhenti buat seketika...
Bila budak opis dok bancuh nescafe...aku terpaksa tolak sedangkan depa semua tahu yang aku nie memang HANTU NESCAFE...



Tapi banyak orang cakap minum kafein nie memang banyak keburukan...klu nak diceritakan tue memang la banyak...So merujuk pada MR.GOOGLE...jom anda dan saya baca dalam artikel yang saya cari dari web ini...KEBURUKAN NESCAFE

Jom kita share bersama-sama...selama mana anda nak minum bergantung pada diri sendiri...tapi saya insyaallah saya akan cuma kurangkan minum kafien ini sebab saya dah pernah mengalami sintom dan juga merasai kesakitan yang teramat sangat..

ANDA BAGAIMANA???

Monday, December 19, 2011

ZYKO Hilang???


KEMANA ZYKO PERGI??

Aduhhhh....kemana perginya ZYKO....aduh...nak mengeluh jap panjang sikit...zikooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo........baru ja 3 hari aku tak balik umah dia dah membawa diri...waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

sedihnya....................mana dia pie...kenapa dia tak balik??risau sangat.....tak tahu kenapa dia tak balik....
dah pusing cari 1 kampung tapi still tak jumpa dia..tak dengar pun loceng dia..

ziko balikla....




rindu ziko masa dia teman aku dalam kedai.....rindu nak tidok denga dia....rindu nak main bulu badan dia....ziko....baliklah....hopefully tak jadi apa-apa kat dia....


Wednesday, December 14, 2011

Kesihatan : Kencing Tak lawas


Salam semua orang orang yang saya sangat kasihi sekalian alam...hehehhehe.....terutama yang rajin nak membelek dan nak membaca blog saya yang semakin hari semakin ramai FOLLOWER saya...
TERIMA KASIH YER U`OLLSSSSS

Okaylah kali nie nak berkongsi 1 kisah atau topik baru dalam blog saya iaitu topik KESIHATAN..dalam topik ini saya akan berkongsi masalah kesihatan....petua dan sebagainya untuk anda semua tahu dan ambil tahu dan perlu tahu....


 Kali nie nak berkisah tentnang 1 penyakit yang mungkin ada di kalangan kaum wanita ataupun kaum lelaki yang mengalami masalah Kencing Tak Lawas.Memang nampak benda nie biasa ja tapi kalau mereka yang ada pernah terasa benda nie..memang sangat perik...Meh saya kongsi cerita ini....Sebab ia kerap melanda saya..



PENGALAMAN SAYA

Memang sangat sakit sebab kita rasa sangat tak selesa....Kencing non stop....bukan keluar banyak pun.. skit skit jer...tapi sakit yang teramat sangat....Hampir 2 minggu...kejap okay kejap tidak...kekadang tue berjam duduk dalam toilet....Sampaikan tertidur dalam toilet...hehehhehe....ada juga yang gelakkan kita..tapi apa boleh buat depa tak kena dan tak rasa sakit macam mana...



PUNCA
2 dua punca anda mengalami sakit kencing tak lawas: 

Pertama : Kena jangkitan kuman dalam pundi kencing...
Kedua    : Punci kencing anda tersangat aktif..


TANDA-TANDA

Jangkitan kuman dalam Pundi Kencing :
  1. Kencing Pedih
  2. Rasa  Panas di bahagian kemaluan anda.
  3. Kadangkala boleh demam
  4. sakit pada ari-ari 


CARA UBATI

Mestilah kena ke klinik untuk ambil ubat..kebanyakan orang yang tidak tahu cara nak ubati secara kampung..anda memilih utk ke klinik.....so doktor akan bagi ubat tahan sakit...antibiotik dan juga minuman syrup cecair yang bewarna putih....ayooo sangat pahit okay...Tapi sebenarnya ada cara rawatan kampung yang anda mampu untuk membuatnya sendiri...Mudah dan cepat...


1st...anda boleh minum banyak air masak....2nd minum air barli untuk mencuci kekotoran pada punci kencing dan ia juga menyejukkan badan.
Tapi cara yang ke-3 nie, ramai yang mungkin tak tahu.So saya nak kongsi dengan anda, sebab saya pun baru pertama kali tahu benda nie..dan alhamdulillah memang sangat berkesan...
Pernah tak anda dengar tentang POKOK DUKUNG ANAK?


Inilah pokoknya....senang ja klu nak kenal pokok nie..Dia tumbuh dalam semak samun dan juga tepi rumput jalan...kalau kat kampung atau kat rumah yang ada kawasan padang atau rumput memang senang nak cari....



Bezanya pokok ini...dibahagian bawah dauhnya ada terlekat macam bebola biji.....kalau tak percaya tengokla pic ini....




CARA NAK BUAT:

  1. Basuh pokok itu bersama akarnya sehingga bersih
  2. Ambil air yang mendidih dan masukkan dalam cawan.
  3. Masukkan pokok yang dah dibasuh dan rendamkan sehingga ia mengeluarkan warna kekuningan.
  4. Then jgn lupa tutup cawan anda. 




Insyaallah lepas anda minum air rebusan itu...akan sihat seperti sedia kala.....selamat mencuba..dan sekarang nie saya dah tidak mengalami masalah kencing tak lawas....lepas makan ubat dan lepas meminum segelas air pokok dukung anak...Kalau rajin 2 minggu sekali minum untuk mencuci kekotoran yang ada...Rajin rajin ler meminum air masak yang sangat banyak dan kurangkan minuman yang berkafien....Demia kesihatan anda




Bride to Be,
Sue


Monday, December 12, 2011

Header Blog Baru

Morning alllll....
Ninjia saya dah mula feeling-feeling kawin dah.....
Header blog ala-ala kawin....comey la kan....

Dah mula rasa excited nak kawin dah nie.....Tahun 2012 dah nak sampai..So ada lagi 9 Bulan lagi...so nak kena prepare sikit demi sedikit.....


walaupun tak la secantik orang yang pandai buat poster atau header pakai software yang meletops...saya nie pakai PHOTOSCAPE jer....

keles okay...

BRIDE TO BE......

SOON.........


Bride To Be,
Sue


Saturday, December 10, 2011

Saya Dulu dan sekarang...


Perubahan saiz SURIANIE SAMSUDIN dari tahun 2007- 2011...woo sangat berubah....nak gelak pun ada jugak.....kurus ker???tapi apa pulak akan jadi apa tahun 2012??tinggal lagi 26 hari jer lagi.....

hehehehhehehe....layan jer.....tapi janganla terkejut sebab dulu saya sangat seorang kurus....tapi alhamdulillah lepas jer bertunang pada tahun 2010....terus meletop...gemukkksss okay....
tapi sihat....


2007


2008


2009


2010

2011


dan apakah yang akan jadi kepada perubahan berfesyen saya..hahahah....tak tahu pulak apa style yang akan dibuat....

Friday, December 9, 2011

Duit bikin susah atau senang???


Duittttttttttttttttttttttttt.....

bila cakap ja pasai duit nie...boleh bagi orang tension ooo......kalau orang tue kaya raya takpa..tak ada masalah..tapi klu orang tue banyak duit....nak apa semua dapat.....So tak payah la cakap banyak!!!! Just ingat jer kedudukan kewangan anda macam mana..

Tension bila kes duit ini melibatkan persekitaran sekeliling kita...bila kita senang orang semua mai duduk dekat.....tapi bila kita tak dak duit ninjia....semua dok mai mengutuk dan lari semua tak mau kawan...apa kes????



Bukan kisah nak ambil tau ka tak..tapi tak payahlah sampai nak menyampaikan kat orang yang kita nie tak bayar tue bayar nie...Then dari situ habih semua orang tau kedudukan duit kita.Apa kes??? patut ka buat macam tue??

Kedudukan duit tue HAK peribadi orang.So tak perlulah kita nak habak kat orang lain yang SAYA TAK BAYAR DUIT INSURAN!!!!
Anda tahu kenapa saya tak dapat byr??
Anda tahu kenapa saya tak ada duit nak bayar??
Anda tahu kenapa??

Kalau tak tahu..plz la tanya dulu okay......Bukan nak marah tapi sangat tak puas hati dengan apa yang berlaku.....
Saya alert dengan penggunaan duit saya....Takkan nak cerita duit saya bayar apa??? PERLUKAH?

Memang ada bagusnya anda ambil berat tapi sometime anda perlu tahu benda itu patut anda hebohkan atau tak perlu...Bila anda buat macam tue boleh bagi orang GADUH OOOO....

okaylah saya tak mau cakap banyak..nanti lain pulak jadinya.....
lagipun saya nie bukan orang banyak duit...

SAYA BUKAN ORANG KAYA...macam minah nie tidok dalam duit
  

SAYA BUKAN ANAK DATO...
SAYA BUKAN ANAK JUTAWAN
SAYA BUKAN ANAK ORANG BERADA

Saya bukan orang yang boleh elak daripada perkara yang tak diingini.....saya hanya orang biasa.




Yasmin Hanie...Kawin sangat simple tapi kelesssss


Melihat keserian wajah artis yang baru jugak melangsungkan majlis perkahwinannya pada awal december kalau tak silap..Tak lain tak bukan..its YASMIN HANIE....Wachaaaaa

Ha..keles kaka hanie nie....berseri kot tengok dia....masa dia nikah pun simple n nampak kelass okay...im note very sure busana itu milik siapa perekanya..Tapi sangat the sopan dan sangat the pengantin okay...

Jom kita tengok...Majlis perkahwinannya pulak di buat di DUTCHESS PLACE...erm letop....kalau kat penang lebih kurang macam PUSPANITA HOME LER..hehehhee..
JOmlah kita belek sikit pic kawin dier....
Sumber gambar nie diambil dari Mr.Google okay....bukan akak pie snap sendiri....

Terus feeling  nak kawin cepat.....


Bunga tanga pun sangat simple...


Ini pula busana sanding..all in white jugak...tapi pengantin lelaki kureng mengancam sikit la...nampak sampin dia macam tak kejap ler...



btw..congras kak hanie..walaupun saya nie bukan kenai sangat dengan u`olls.sekadar melihat jer..tapi saya sangat suka baju nikah anda....suwwiiittttt...

Thursday, December 8, 2011

Kawin Rm 15 Juta????





Siapakah perempuan ini..????Syella?? Artis mana nie???popular kah dia???

Perghhh kawin macam gila......meletop.....RM15 JUTA OKAY.....tapi kenapakah suaminya ridak bersanding bersama???
nampak yang si Syella nie jer yang berangan bersanding sorang diri...tapi dia nie memang berani gilez....tengok sendirilah baju kawin dia...

ninjiaaaaaaaaaaaaa





Wednesday, December 7, 2011

Saya seorang Artis???


ello semua.....hari ini masih lagi kita berkisah pasal persiapan perkahwinan saya yang bakal berlansung 9 bulan daripada sekarang...Bukan lama pun....sat jer tue....singkat masa tue....walaupun nampak jauh....

Actually kali nie sya nak kongsi cerita dnegan u`olls semua KELEBIHAN yang ada pada diri saya...Bukan nak membanggkan diri.tapi nak berkongsi cerita dengan u`olls semua...

Mungkin ada yang dah tahu..dan mungkin ada yang tidak tahu lagi bahawa saya ini adalah seorang HENNA ARTIST..hehehhehe.....dah hampir 8 tahun kot saya menceburkan diri dalam melukis henna ini...
Boleh katakan hampir seluruh Penang juga saya buat....sebab dulu memang saya sangat aktif dengan aktiviti membuat henna..

MASYUK??
alhamdulillah...memang agak masyuk jugaklah..tapi itupun dalam musim kenduri jer..KLu hari biasa memang susah sikit nak mencari makan...Nak harapkan customer yang biasa-biasa jer...
Tapi okaylah....

IDEA & KREATIVITI?
Mana saya dapat idea ini??biasalah...learn from u-yube., tengok gambar n belajar mengaplikasinya..itu saja cara dia untuk anda berjaya melukis henna ini..Sebab apa??/kreativiti itu penting. Setiap henna artis memang ada kelebihan yang tersendiri...saya saya pun ada kelebihan saya sendiri..idea  dan hasil yang saya buat memang freelence..idea strait dari kepala otak..tut tut tut..terus keluar design...memang klu bab nak meniru memang tak lepas....percayalah...

ninjiaaaa..tengoklah sendiri..konon nak meniru design henna AYU RAUDHA....hahh..hampeh tak menjadi pun......buruk lagi adalah..hehhehehe


koleksi banyak ker??
Koleksi gambar henna  memang sangat banyak....sampaikan ada yang terhilang pun...ada yang snap daripada others keda pengantin pun hilang...So far memang tak terkira....

Mana nak tengok koleksi ?
Okaylah for those yang suka nak membelek koleksi henna saya....boleh terus layari facebook saya di official Butik saya FAcEbook REd Gincu

jomlah tengok antara picture yang saya uploadkan...







antara the most popular design by SURIANIE SAMSUDIN

Tapi yang paling renyah yang saya pernah buat ialah henna untuk seorang henna artis juga iaitu AMRINA....perghhh  design tue memang dia buat sendiri okay...



SIAPA HENNA ARTIS SAYA BILA KAWIN??
ini soalan cipu emas...soalan ini akan berulang setiap kali saya pie buat henna kat bakal pengantin...ada yang cakap buat sendiri...Tapi untuk pengetahuan u`olls...
Kalau kita nak kawin..takkan kita nak buat semua sendiri???pastinya kita ambil orang jugak sebab kitakan raja sehari..so kenalah relax...
Tapi siapakah yang akan membuat henna kepada saya yang sangat cerewet ini??
Nantilah sebab sekarang nie masih lagi tercari-cari orang yang boleh merealisasikan impian henna design saya...




RAYA PKP 2020

Tempek Sini Koleksi Gambar Raya PKP 2020

Labels