Tuesday, September 19, 2017

Selamat Ulang Tahun Perkahwinan | 5 tahun sudah


14 September 2017 - Setiap tahun hari nie memang aku akan kenang dan akan ingat tarikh bersejarah dalam hidup aku sampai bila bila. Tak kisahlah suami aku nak celebrate atau nak buat suprise..Tak kisahpun yang penting kasih sayang tu tetap bersemi..amboi...Untuk this year anniversary, aku memang dah plan nak p dating konon bersama dengan en.somi tapi ada bopren kecik nie kacau pulak..hehhehe so takpalah aku bawak ja...sian dia asyik terperap ja kat rumah. So this year celebrate kat SEOUL GARDEN AUTOCITY Penang. Punya lama mengidam nak p akhirnya dapat jugak p sana. best gila. dahlah kami antara orang terawal so semua makanan masih fresh dan masih panas. So apa lagi....jom makan...


this is what i like

siput siput dia pun banyak kalau nak bezakan dengan branch lain

sayur dia best...

Yang nie dah tak sempat nak makan sebab dah kenyang....



Dia syok sebab boleh masak masak


bila aku suruh dia ambil gambar aku..ginalah jadinya..sabooo

Tak ada pun apa apa suprise..Tapi aku paling happy sebab dalam 5 tahun aku bergelar seorang isteri aku dapat belajar macam macam perkara..Baik buruk, penat dan gembira,suka dan duka semuanya aku belajar hari demi hari.Mematangkan aku sebagai seorang wanita, ibu dan isteri. Serious siapa cakap dalam rumahtangga tak pernah goyah!!! Tipulah mesti kadang kala tu ada jugak terkeluak dari landasan. Semua tu adalah antara bait-bait kiasan rumah tangga..nak uji kesabaran dalam hidup kita sebagai sepasang suami isteri..

Tak dinafikan aku bukan seorang isteri yang sempurna. Tapi aku cuba untuk menjadi yang terbaik dari masa ke semasa, nak besarkan anak anak dan nak uruskan rumah tangga bukanlah suatu perkara yang mudah untuk dibuat. Namun aku belajar dna terus belajar, Suami adalah orang yang selalu bagi kritikan untuk aku ubah sikap dan perangai aku. Walaupun kadangkala terasa hati, menangis akan teguran suami. Tapi aku ambil sebagai 1 teguran untuk perbetulan diri sendiri.Kadang kala kita tak sedar akan kelemahan dan kekurangan diri.Maka pasangan kitalah yang akan menjadi pengkritik utama.







Monday, September 18, 2017

Boss Paling Best | Majlis Perpisahan



Menjadi sebahagian daripada team membuat persiapan majlis perpisahan Bos Kesayangan di Jabatan Kimia Pulau Pinang adalah 1 cabaran yang sangat besar kerana anda terpaksa menyediakan khidmat untuk membuat sebarang kebarangkalian perkara yang mungkin anda tak jangka kena buat. So seperti biasa nama aku nie memang tak pernah tak dipanggil...Bukan sebab bangga diri tapi orang tahu tentang bakat yang kita ada..dah dah tak mau nak cerita lebih lebih...meh sini nak cerita sikit pasai persiapan majlis perpisahan bos kesayangan kami iaitu TN HAJI MOHAMMED ZAINI BIN ABD RAHMAN , PENGARAH JABATAN KIMIA CAWANGAN PULAU PINANG


Majlis Makan Tengahari, BumbleeDee CAfe USM

Mulanya kami tak plan pun nak pilih tempat nie untuk buat majlis makan makan kami 1 opis. So lepas mengira bajet dan juga masa kami semua sepakat  untuk pilih BumbleDee Cafe sebagai lokasi kami. So kami semua sepakat untuk buat Buffet Style dengan bayaran RM40/ perhead dan menu yang kami dapat memang puas hati :

  • kambing grill with blackpaper source
  • spegetti Olive Oil
  • Nasi Goreng Cina
  • Chicken Wing
  • Sausage
  • Chicken Cube
  • Coslaw
  • Mushroom Soup + Garlic Bread
  • Buahan
  • Brownies 
  • Puding Roti
  • 3 Jenis air ( bandung / Ice Lemon Tea / Teh Tarik )  









Memang sedap dan sangat puas hati. Tempat pun tak crowded dan ada ruang untuk kami buat sikit deco untuk majlis kami. So kalau ampa yang ada plan nak buat majlis apa2 boleh try refer dengan cafe nie..Memang sangat cantik tau...inilah hasil deco yang kami buat. Walaupun nampak serabut tapi sekali tengok nampak cantik jugak.. semua nie kami pakai DIY tau cuma wording belon + fresh flower patel ja kami beli...












Lepas dah makan makan kami like always akan menggedik bersama depan camare untuk rakamkan aksi comel kami semua sebagai kenangan. 

























Apapun secara personally aku pun terasa sangat 1 perpisahan bersama pengarah kali nie. Mana tak nya bila beliau menjadi Pengarah di JKMPP banyak perubahan yang berlaku. Nampak sangat impak yang beliau lakukan...Beliau bijak dan tahu akan kelemahan dan kelebihan serta minat seseorang kakitangan bawahan beliau. Paling aku terasa impaknya bila masa 3 tahun beliau menjaga jabatan kami, alhamdulillah aku dipilih menjadi salah seorang penerima APC 2016 , aku diberi peluang membuat kelas Media Sosial dan banyak lagi penglibatan yang aku dapat tonjolkan sepanjang beliau menjadi pengarah. Kehilangan beliau memang 1 kehilangan yang cukup besar. Walaupun beliau berpindah di HQ , Petaling Jaya selaku Timbalan Ketua Pengarah ( Operasi) , namun ketiadaan beliau menjadi Tiang utama kami memang sangat sedih. Apapun aku ucapkan beliau akan sentiasa success dan sentiasa menjadi bos yang paling best dan paling happening...




Thursday, August 17, 2017

Dobi Mesin Pilihan Hati | Laundry Hub



Perkhidmatan cuci baju bermesin sekarang nie memang menjadi kegemaran ramai orang termasuklah diri aku sendiri. Kalau kita p mana mana mesti akan jumpa 1 atau lebih kedai dobi di sesebuah kawasan. Cuma elok atau tak elok services itu kita tak pasti. Nak dipendekkan cerita,aku adalah salah seorang pengguna tegar perkhidmatan dobi mesin nie bermula sejak 2 bulan yang sudah bila aku dapat detect mesin basuh kat rumah dah tak boleh berfungsi..Nak panggial orang repair tu tak tau bila.Yalah nak kena call pehtu tunggu depa repair... So aku cakap kat suami takpalah buat masa sekarang nie kita try guna dobi mesin. Antara kedai dobi mesin yang paling aku suka dan puas hati ialah LAUNDRY HUB. Lokasi yang aku selalu p ialah di DATO KERAMAT.Sebelah dengan kedai tomyam NURJAYA....


AMPA PERASAN TAK KEDAI OREN NIE ????


KENAPA AKU PILIH LOKASI KEDAI NIE???BUKAN KEDAI YANG LAIN

1.  Lokasi dia dekat dengan rumah
2. Kawasan dalam laundry tu luas dan selamat untuk anak anak bermain
3. Kawasan tak sunyi dan sentiasa ada orang
4. Dekat dengan kedai makan, so sambil basuh pun boleh makan
5. Tidak terlalu dekat dengan Jalan Raya..Jarak dalam 30 meter ja.
6. Nak masuk kedai dobi kena buka kasut ( lantai bersih)



BERAPA HARGA YANG DICAJKAN??

Berbanding dengan kedai lain, Laundry Hub nie antara kedai yang menawarkan harga yang lebih murah. Harga tu tak perlu uolls risau. Tengok ja kat gambar nie...


Selalunya aku pakai yang mesin 14kg RM6.00 untuk 1 cucian. klu 10kg RM4.00 dan pakai mesin dryer 1 mesin RM4.00..Kiranya kalau ampa pakai 1 set kengkap sampai baju tu kering bersamaan RM10. Tapi ada kedai lain yang caj sampai rm12 utk 1 set cucian...ermmm mahal kan...


INI MESIN CUCI BAJU 
Mesin cuci baju juga ada sediakan pilihan jenis air sama ada AIR SEJUK | AIR SUAM | AIR PANAS
Ampa kena baca arahan yang diterangkan sebelum guna okay.


INI MESIN PENGERING BAJU
Untuk mesin pengering pun ampa boleh pilih nak yang mana 1. 


Ampa tak perlu nak risau sebab setiap kali proses pencucian, Secara automatik setiap mesin itu akan dibekalkan : PEMBERSIH KIMAN | PELEMBUT FABRIK | CECAIR PENCUCI BAJU SECARA PERCUMA . Kalau ampa nak bawak sediri pun boleh. Dia juga ada sediakan ruang untuk ampa masukkan pencuci sendiri. No worries :))



Basa sekarang aku memang pilih LAUNDRY HUB sebab baju yang dicuci memang bersih dan mesin pengering dia pulak antara mesin yang memang keringkan baju dengan baik. Bila siap hanya lipat ja. Tak payah risau..Balik rumah simpan ja baju ( kalau baju uolls lipat kat dobi)



Tuesday, August 15, 2017

4 Tahun Usianya | Muhammad Zarif Zakwan Turn 4


20 Julai 2017..setiap tahun aku akan cuba sebaik mungkin untuk meraikan hari yang cukup bermakna dalam hidup aku iaitu meraikan hari ulangtahu kelahiran anak sulung aku. Tahun nie genap umur dia 4 tahun. Ya Allah!!! cepatnya masa berlalukan...Pejam celik dah 4 tahun tapi masih lagi terkenang saat saat masa nak lahirkan dia. Subhanallah indahnya ciptaan Allah...Kini dah membesar dengan sihat...Amin...

Untuk tahun nie lain sikit sebab dah ada adik..aku memang tak sempat dan tak plan untuk buat besday zarif. Rasa terkilan jugak sebab dari 1st year besday memang buat untuk dia sampailah umur dia 3 tahun. So 4 tahun rasa macam berat ja hati nak buat sebab masalah kewangan. Tapi aku tetap niat kat hati harus aku raikan hari tersebut...


Rutin harian setiap hari wajib ambil gambar dalam kereta. HAri nie lebihkan sikit ambil gmabar dia...memang susah tau nak snap sebab dia sendiri akan cakap.Malulahhhh..1st picture on 20 Julai 2017...seperti kebiasaan pagi tu zarif taklah mengamuk macam hari hari yang lain..mungkin dia tau hari nie besday dia dan dia sangat cool ja pagi tu.. And guest what??? aku ajak zarif makan pagi....dan apa yang dia wajib buat ialah membawa mainan dinasour dia...Ermm tengok tu...t-rex tu hadiah yang dia dapat masa last year punya besday..Disebabkan dah 1 tahun aku simpan. Hari nie bagi kat dia konon hadiah untuk dia...hehehhe..bijak sungguh akai aku nie...hahhahah...dia punya seronok tu memang tak tau nak cakap... 


Lepas ambil dia dari taska, dan seperti yang dijanjikan aku bawa dia p kedai mainan kat depan IPK penang road. Ada 1 kedai nie kecik ja...Tapi mainan dia harga mampu milik..ermm murahlah dari kedai kedai yang lain...berhari hari dia cakap nak beli robot ja..So masuk kedai tu memang sungguh dia cari robot transformer sebab??? dia belum jumpa lagi dinasour... until the end aku pakat dengan unty kedai tu untuk keluarkan semua mainan dinasour....Malangnya stok tak banyak hanya tinggal a few ja yang ada...Apa lagi automatik dia letak robot kat tepi dan pilih dinasour dia...


3 KOLEKSI DINASOUR BARU DIA

Punya seronok,,,Yang baiknya dia pilih 1 dinasour untuk adik dia sendiri sebab adik pun suka dengan mainan Dinasour.. alahai senang hati ibu...beli mainan yang sama ja....Tak payah nak kalut pk minat anak lain lain..Hehhehehe... So malam tu aku telah membuat sedikit preparation untuk membuat acara memotong kek. Kek pun tak sempat apapun nak order. LAst sekali aku singgah kat kedai MAXIM dan beli kek Ultraman.. LAwaknya dia letak 2 ekor dinasour sebelah kek dia..


Apabila nak suruh dia posing gambar..inilah hasilnya..punya susah ...lawak anak aku nie....


Maka lepas tu kami pun buatlah sesi potong kek....Nampak sangat muka dia punya happy Ya Allah...Terima kasih Allah kerana berikan sebuah kebahagian ini untuk keluarga aku.. Walaupun ada kekurangan aku dapat jugak raikan Birthday anak aku.... Nanti bulan 11 baru nak planing untuk buat sekali dengan adik. Sebab adik tak pernah celebrate lagi..



Anak yang cukup berharga..Ya Allah!!! Kau lindungilah anugerahku ini...Jadikan dia seorang insan yang berguna dan sentiasa dimurahkan rezeki didunia dan diakhirat...Abang Zarif, ibu sayang abang zarif, walaupun ibu suka marah dan gaduh dengan awak, bukan bermaksud ibu tak sayang.Ibu terlalu sayang tau.

Happy BEsday Abang ZArif :)

Search This Blog

Selamat Ulang Tahun Perkahwinan | 5 tahun sudah

14 September 2017 - Setiap tahun hari nie memang aku akan kenang dan akan ingat tarikh bersejarah dalam hidup aku sampai bila bila. Tak k...

My Blog Labels

2nd pregnancy (7) agent shaklee (2) Aktiviti Jabatan (2) Alfalfa Complex (6) all about baby (1) Anniversary (2) Announcement (3) ANUGERAH APC (1) artis (2) Azam Tahun Baru (1) b complex (2) Baby (7) BabyZakwan (14) back2back (1) Barang Baby (7) Barangan Shaklee (1) basic h (2) Belog Orang (1) Berita (2) berpantang (3) borang kahwin (1) breastfeed (4) breastfeeding (1) Bride To Be (2) Busan Sanding (1) busana For Rent (1) Busana nikah (1) Businesssaya (1) butikbest (1) celoteh (1) Cerita Cinta (6) cerita opis (1) Cerita Sepanjang Tahun (2) Cerita Shaklee (3) cinchshake (2) cinchtea (1) Cinta (4) collegen Powder (1) Contest (4) Cream Ajaib (1) Creative Large Computer Desk Pad Mat by madamsurianie (1) cuci usus (1) Dairi Tahunan Saya (1) Deco (5) decorumahsaya (2) Demam Denggi (1) detox (1) Dish Wash (1) DIY by MadamSurianie (2) Doa Harian (2) donation (1) drama (1) DTX Complex (1) ESP Shaklee (6) facebook (3) Familyday (4) fashion (5) Fesyen (2) Filem Animasi (1) For Sale (1) gadget (2) garlic complex (2) getcleanshaklee (3) Goodies (1) gubahan Hantaran (1) hadiah (1) Hari ini Salam Sejarah (1) hari raya story (5) henna (1) herb-lax (3) Herbal Blend Cream Shaklee (1) Hitung Hari (1) HIV test (1) hobi (1) homeSPA (1) honeymoon (6) hot story (1) Hukum Dalam Islam (1) Ibu Mengandung (34) Jana Pendapatan (1) JomCantikByCiksue (1) kad kahwin (1) Karaoke (13) Kecantikan (4) kehamilan (7) kehidupan seorang isteri (14) KeluargaBaru (1) Kenduri Kendara (2) Kesihatan (6) Kisah Shaklee Saya (1) Kongsi Cerita (43) krisis pemulihan (1) Kucing saya (12) lecithin (2) Lepas Kawin (1) Lokasi Dewan (1) Luahan Perasaan (4) Majalah (1) Majlis Berendoi (2) Majlis Pernikahan Surianie Dan Rozainizam (6) Majlis Resepsi (9) makan - makan (9) Make up (3) Make up Nikah (2) Make up Resepsi (1) Malam Berinai (1) MasakmasakSurianie (1) Mealshake Shaklee (1) Meja Santapan Diraja (1) Mencari Sejuta Chenta (1) menu berpantang (1) MH17 (1) milkbooster (1) Mothercare (1) MuhammadZarifZakwan (15) muhammadzillqayyim (9) My Baby Video (1) my Besday (9) My New Baby (35) My photographer (5) My self (1) My Shop (3) My Sister Wedding Jumie n Khafi (3) My Wedding Day (11) My Wedding VIP (1) myweddinganniversary (2) nutriferon (1) Officemate (1) omegaguard (1) Ostematrix (1) Panggung Wayang Anda (1) pedicure (1) Pekerjaan Saya (3) Pelamin Istana Kayangan (1) Pelik Tetapi Benar (1) Pembuka bicara (2) Pengalaman Interview bersama Tok Kadi (1) Pengalaman Kawin (2) pengumuman (14) Perayaan (1) Percutian (4) Performance® Natural Orange (1) perkahwinan (1) Perppermint Ginger Plus (1) Pesanan (1) Petua Dari Sue (3) Photoshoot (8) Phytocol-ST (1) Pre-loved Item (1) prenatal shaklee (1) prewedding (1) produk Shaklee (2) questbook (2) Rahsia Personaliti Diri (5) Raikan SiKecil (1) Resipi Dapur (5) resipi esp (2) resipi saya (2) Review Majlis Pertunangan Surianie dan Rozainizam (1) Reviewbymadamsurianie (1) Saya Nak Kawin (3) Saya Suka Apa (1) SAYAPRIHATIN (1) Selamat Hari Ibu (1) selfiedengananak (2) Senarai Hantaran (2) Set Ibu Hamil 1st Trimester (1) set kulit shaklee (3) Set Penyusuan Ibu (2) set ramadhan (1) SET SHAKLEE (1) SETEMKU (1) shaklee (48) shaklee award (1) shaklee price list (1) shaklee Promosi Bulanan (5) Shaklee Video (1) Shawl By Defiore (1) Shopping (7) Soalan Bakal Pengantin (1) solidfood (1) sponsersaya (1) Story Of my Wedding (12) Story Of Raya (4) Tema Warna (1) tema wedding (2) Tentang Agama (1) teringin (1) testimonial (2) The House Of Red Gincu (18) TIFFANYINNERNECK (1) Tips (9) tips berniaga (1) Tips by MdamSurianie (6) Tips RumahTangga (5) tummy time by madam surianie (1) Vacation (1) Video Kahwin (3) Video Klip Pilihan (1) Vita-lea (1) Vita-lea For Kids (1) vitagen (1) vitamin c (3) vitamin e shaklee (1) Vitamin ibu hamil (4) vitamin si kecil (1) VIVIX (2) water Pitcher (1) Wedding (5) Wedding Artis (8) wedding checklist (9) wedding Henna (1) wedding idea (1) Wedding Preparation (29) wedding prop (2) weefie (1) zakwanturn1 (5) zarifzakwanadventure (1) zarifzakwanzillqayyim (1)