Thursday, August 23, 2018

PART 1 | Penginapan di Dawn Challet Langkawi | Langkawi Trip 2018


Assalammualaikum hye :)

Percutian ke Langkawi bersama family dan anak anak adalah 1 pengalaman percutian yang paling best.Walaupun penat melayan kerenah depa tapi best sebab dapat spend time bersama...So entry kali nie SS nak sharing lah tempat penginapan yang kami stay selama 3 hari 2 malam. Masa upload kat F ritue ramai yang dok tanya kat mana??berapa semalam?? best ka??selesa ka dan macam macam soalan lagi. Ninjia entry blog SS kali nie nak tolong ampa jawab soalan soalan nie semua.


Kami Stay dimana??

inilah tempat penginapan kami DAWN CHALLET LANGKAWI yang berlokasi di kawasan BATU BELAH BATU BERTANGKUP. SS sharing sikit gambar yang SS snap dan google sebab tak sempat nak shoot biasalah ada anak kecik. Hope info nie membantu ampa smeua ok

model tak berbayar...



ada 10 bilik challet untuk disewa dan 1 rumah.Masa kami disana ada 2 lagi bilik yang tengah dibuat.

pool nie memang best.So privacy,Masa kami check in memang the whole challet kami book so 1 kolam nie memang penuh dengan kami ja.


1 bilik ada 2 queen bed yang sangat selesa dan best.Aircond pun sejuk, siap ada TV...memang selesa nak bermalam

Kalau tengok kawasan challet nie pun memang bersih tau...




Bagi ampa yang nak cari tempat nak stay bersama family yang besar, Highly recommend untuk ampa yang nak ke langkawi. Ada contact number dan harga bagi setiap bilik yang disediakan.


stay tune untuk part 2 okay :)



Patutnya Menyusu Badan Boleh Kurus, Tapi Kita Pula Makin Naik. Mungkin ini Puncanya



7 PUNCA IBU TAK KURUS-KURUS WALAUPUN DAH MENYUSU BADAN


1. IBU ‘SKIP’ SARAPAN

Awal pagi lagi rutin seorang ibu telah bermula dengan pelbagai tugas yang menunggu. Berbeza dengan dulu, kita dapat uruskan pelbagai perkara jika bangun awal. Tapi bila ada bayi yang menyusu badan, kadang-kadang kita baru turun katil saja anak dah menangis. Terkejar-kejarlah kita nak solat Subuh, nak mandi, nak siapkan sarapan suami atau uruskan anak-anak lain yang bersekolah.
Ibu akan selalu mendahulukan ahli keluarga yang lain sampai diri sendiri tak cukup masa untuk bersarapan. Sarapan pun mungkin dah dekat tengah hari.
Sebenarnya, sarapan pagi sangat penting untuk memulakan hari kita. Kalau kita ‘skip’ sarapan, kita cenderung untuk makan berlebihan pada waktu makan yang seterusnya. Tabiat ini juga tidak sihat dan ia boleh menggangu kelancaran proses pencernaan.

2. IBU TAK MAKAN IKUT MASA

Orang lain dah di meja makan, ibu kena pegang bayi dan ‘tunggu giliran’. Bila nak makan, bayi menangis dan terpaksa letak dulu makanan yang baru dijamah sesudu dua. Begitulah rutin ibu menyusu di rumah setiap hari. Kalau yang bekerja, mungkin adalah sedikit masa untuk makan ketika waktu rehat. Tapi sebahagiannya perlu juga dikorbankan untuk mengepam.
Waktu makan yang tetap sebenarnya penting untuk mengekalkan metabolisme tubuh kita. Bila kita makan tak tetap waktu, ‘jam biologi’ tubuh anda akan menjadi keliru dan fungsinya tidak dapat berjalan dengan lancar seperti selalu.
Menurut kajian, mereka yang makan pada waktu sama setiap hari lebih berpotensi memiliki BMI yang unggul serta bacaan tekanan darah yang baik. Jadi, mungkin ini salah satu punca kita susah nak kekalkan berat badan macam dulu.


3. IBU TAK SEMPAT MEMASAK

Betul tak, sejak ada anak kecil, ibu lebih kerap masak makanan untuk anak berbanding untuk diri sendiri kan?
Ibu lebih pentingkan makanan si anak sampai ibu sendiri berlapar. Ibu dah jarang makan makanan yang segar dan berkhasiat. Ibu bergantung pada stok makanan segera dan snek rapu untuk menahan lapar pada kebanyakan waktu.
Walaupun memudahkan, semua makanan seperti ini perlu dipilih dengan baik sebab kita selalu anggap ianya sebagai snek dan pemberi tenaga. Jadi walaupun ia berkalori tinggi, kita tetap ambil dengan kerap dan inilah yang menyebabkan kita susah nak kurus!


4. IBU TAK CUKUP TIDUR

Eh, tak cukup tidur pun ada kaitan dengan berat badan ke? Ya, tentulah!
Sejak menyusukan bayi, boleh lupakanlah tidur malam yang lena dan nyenyak macam dulu. Kalau bukan sebab menyusu pun, kita kena juga bangun malam untuk mengepam,kan?
Kekurangan tidur mengurangkan rembesan hormon leptin, iaitu hormon yang merangsang minda supaya berhenti makan ketika kenyang. Kekurangan tidur juga boleh meningkatkan paras hormon yang membuatkan kita cenderung terhadap makanan.
Nak tahan mata punya pasal, kita pun kunyahlah macam-macam snek. Lepas satu, satu. Kacanglah, kerepeklah, coklatlah, atau apa-apa saja yang dapat ditelan. Bukan apa, takut kalau tak dapat makan, tak pasal-pasal engkau yang kena ‘baham’ nanti.

Foto Kredit: indiatimes.com


5. IBU TERLALU LETIH UNTUK BERSENAM

Dah letih-letih bangun pagi, masak, mengemas, basuh baju, melayan anak, tak tahulah mana nak cari ‘semangat’ nak pergi bersenam pula.
Kalau ada masa lebih memang fikir nak tidur aja…

Foto Kredit: imujer.com


6. IBU HABISKAN MAKANAN ANAK

Lagi satu ‘penyakit’ mak-mak ni ialah rasa ‘sayang’ dekat makanan. Anak kecil biasalah, kadang-kadang suka gigit sekali, lepas tu buang. Tapi lepas tu nak pula yang baru. Aduh, tauke balak pun boleh bankrap macam ni.
Lagi satu tu, ingat nak buat menu yang lainlah sikit untuk anak cuba. Bosanlah kalau hari-hari asyik masak sup, kentang goreng, nugget. Tapi akhirnya dia tetap nak makan benda yang sama juga.
Kononnya nak elakkan membazir tu, kitalah yang makan habiskan semua. Sampaikan makanan baby pun kita ‘tala’. Bukan murah tu kalau beli!


7. IBU STRES

Tipulah kalau ibu tak pernah berasa stres sejak memikul tugas sebagai ibu menyusu. Dengan jadual yang padat dan demanding, ibu-ibu mesti cepat terasa penat dan tertekan.
Kalau dapat suami yang memahami, syukurlah sebab dapat juga bahagikan tugas bersama. Tapi kalau suami jenis buat ‘tak faham’ aja, harulah kita dibuatnya.
Menurut Today’s Dietitian, rasa stres dalam aktiviti harian akan meningkatkan produksi hormon kortisol. Paras kortisol yang tinggi ini mampu menjadikan tubuh kita aktif memproduksikan glukos. Keadaan ini seterusnya akan meningkatkan paras gula dalam darah. Apabila proses ini sering berlaku, ia boleh menyebabkan berat badan kita makin bertambah.
bayi berjaga malam
Foto Kredit: huffingtonpost.com


BERTAHANLAH IBU!

Bukan mudah kita nak bagi nasihat pada ibu-ibu menyusu supaya jaga makan, bersenam, atau amalkan cara hidup sihat sebab hanya yang melaluinya saja yang faham perasaan lapar, letih dan stres yang dilalui.
Tak kiralah ibu bekerja mahupun surirumah, kedua-duanya punya cabaran yang tersendiri. Namun, semua usaha dan pengorbanan ibu tentunya berbaloi bila nampak anak membesar dengan sihat dengan susu badan sendiri. Jadi, bertahanlah ibu. Pejam celik saja nanti anak dah 2 tahun. Kita pula yang emosi bila nak cerai susu!


p/s : semua info ni SS copy dan paste dari GOOGLE.dan mungkin artikel nie akan banyak membantu ibu ibu yang mencari jawapan pada persoalan mereka...


Thursday, July 26, 2018

Pasta Comel Untuk Anak anda


Hye Assalammualaikum

Dah lama actually nak meulis pasai pasta organic dan pasta yang berbentuk comel comel nie. Kalau dipasaran memang tak ada dijual pun.So ampa memang kena beli secara online baru ampa akan jumpa segala mak nenek nie semua.Alkisahnya bermula bila abang zarif dan zill qayyim mula memilih makan.Dah cuba macam macam tapi still tak menjadi.Last last baru tau yang depa 2 nie more to western food. Lepas tu weekly mesti wajib beli pasta prego lah itulah inilah...tapi semua bentuk yang sama.Budak budak lani bijak.Nampak benda yang sama depa akan cepat jemu. So akhirnya lepas mengodek dalam Instagram tu baru terjumpa 1 kedai online yang menjual makanan bayi dan ada dijual sekali pasta pasta nie..Paling buat saya teruja ialah pasta bentuk DINASOUR!!!!
serious bentuk Dinasour tau.

So saya belikan pasta bentuk haiwan, dinasour dan kenderaan..comel sangat. 


4 pek nie saya beli RM56 ja....memang mahai sikit tapi bagus tau..sebab dia dibuat daripada sayuran.So klu anak anak yang jenis tak makan sayuran lagi mudah kan sebab pasta nie dibuat daripada sayuran.




Yang nie pasta Vegetable bentuk Dinasour



comel gila bentuk bentuk dia.....
So inilah antara menu yang saya sediakan untuk anak anak saya....






Ada yang tanya saya cma mana nak masak??? cara dia sama ja....rebus macma kita rebus pasta lain cuma time nak masak tu jangan kacau kuat sangat sebab nanti pecah bentuk tu tak best. So klu nak goreng ala aglio atau nak buat carbonara pun boleh. Ikut kreativiti anda semua. 

Kalau nak beli atau nak cuci mata bolehlah try godek godek IG :  @mylittlekishop

Wednesday, July 25, 2018

Homemade MushSoup | ampa wajib cuba





RESIPI PATI MUSHROOM HOMEMADE



Resipi nak buat pati mushroom soup atau nak buat carbonara spegetti. Anda boleh cuba cara nie paling mudah dan cepat..

BAHAN YANG DIPERLUKAN

  • 3 Batang saderi
  • 1 biji bawang merah /holand
  • 3 jenis cendawan (ikut pilihan)

Kali nie saya pakai cendawan
- cendawan Butang perang
- cendawan shitake ( dia berbau kuat sikit..so klu tak pakai pun tak pa) guna kuantiti yang sikit ja
-cendawan butang saya guna dan cincangkan dia

CARA SEDIAKAN

-Rebus semua bahan tadi sehingga lembut
-Toskan bahan tadi dan masukkan kedalam blender dan 2 cawan air rebusan tadi
-Blend sehingga hancur
-lepas tu boleh letak dalam bekas yanh kecil kecil dan freeze kan...



So tiap kali nak masak tu, ambil paste dan tumiskan..lepastu masukkan freshmilk atau cooking cream ( lebih lemak dan sedap) masukkan garam secukup rasa...Siap untuk dihidangkan :)


Selamat Mencuba

Thursday, July 19, 2018

Cara Mudah Menyediakan Homemade Chicken |Real Kids Real Food


Assalammualaikum hye:)


Sekarang nie memang dah banyak sangat ibu ibu yang dah mula untuk belajar buat homemade food utnuk anak anak.Sebab takut akan effect makan makanan fastfood kan. So daripada beli fastfood batter kita masak sendiri, dan kita pakai bahan original yang dibuat dengan penuh kasih sayang.Tak gitew. 

Actually SS pun bukan pandai sangat masak.Tapi sejak mendapat kesedaran baru mula rajin masuk dapur..huhuhu. Tambahan lani bjuat bento untuk anak lebih menarik tau. Lebih membuatkan ibu ibu akan rasa lebih teruja.

So hari nie SS nak share 1 resipi homemade yang mudah ja untuk disediakan


CHICKEN HOMEMADE CRISPY

ikut pada gambar yang dibawah saya buat dalam kuantiti 10biji nugget sahaja dengan size sederhana ( sesuai untuk anak kecil)

Bahan- bahan untuk dikisar :
  • Isi ayam ( bagi yang ada food processer kena blend sehingga hancur) klu tak ada food processer boleh beli isi ayam yang dah siap hancur)
  • 2 biji bawang putih
  • sedikit lada sula
  • 1 sudu teh tepung gandum
  • sedikit garam
  • sayuran mengikut pilihan 
Bahan tambahan
  • Cheese 
  • serbuk roti ( beli di kedai roti )
Masukkan semua bahan tersebut dan blend sehingga hancur dan sebati. lepas dah blend adunan tadi akan lebih pejal sikit. Bentukkan adunan tadi menjadi ketukan mengikut size sukatan size yang anda inginkan. klu nak cheese letakkan dibahagian tengah ketulan itu.

Kemudian gelekkan ketulan itu dengan serbuk roti dan siap digoreng..

goreng sehingga kekuningan tau.

Kalau nak lebih menarik, ibu ibu boleh cucuk kan nugget tersebut dengan lidi.



Nugget tanda cheese

Nugget Cheese

Selamat mencuba...

Tuesday, July 17, 2018

Mini Rainbow Pancake | Zarif Zakwan Bento | Masak Masak Surianie

Assalammualaikum hye :)

Buat ibu ibu yang ingin mencuba sediakan sarapan atau menu minum petang anak anak, ampa boleh try buat pancake.Mudah ja. Kali nie SS buat mini pancake. Sebelum nie SS buat dinasour pancake. So this time SS ikuti permintaan abang zarif untuk buat versi Rainbow Pancake.
Anda boleh try...senang dan mudah ja

Bahan Diperlukan : ( 6-10 orang makan - size sedang)
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu besar baking powder
  • 1 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar gula
  • 1 1/2 cawan @ 2 cawa susu segar
  • 1 biji telur
  • 1 sudu teh asen vanilla
  • 4 sudu butter yang dicairkan


Bahan bahan diatas dapat hasilkan lebih 20 keping untuk size besar..gunakan separuh sukatan bagi 2-3 orang makan) 

Cara sediakan :
Masukkan butter, tepung, gula, garam dan telur serta susu dan gaulkan sehingga sebati.
Selepas tu baru masukkan baking powder dan asen vanilla, kacau sehingga sebati

Selepas siap digaul...

Jika anda inginkan pancake bewarna. asingkan adunan dari kepada beberapa bekas mengikut warna yang anda inginkan. 






Gunakan Sticky pan untuk mengelakkan pancake anda melekat.Kalau ada acuan boleh sahaja gunakan acuan tersebut bagi menghasilkan bentuk yang lebih cantik, kemas dan menarik. pastikan adunan anda tidak terlalu lembik kerana ia akan menyukarkan anda mendapatkan bentuk yang anda inginkan. 


Inilah hasilnya selepas siap dimasak..dah boleh dihidangkan.


Semasa anda ingin hidangkan, bolehlah letakkan sedikit madu dan taburkan buah berry atau strewberry yang dipotong dadu..lebih menarik...


Untuk Bento abang Zarif. SS cucukkan pancake bersama scramble egg. lebih menarikkan..Selamat Mencuba buat semua


Saturday, July 14, 2018

Nasi Lemak Ayam Rangup | Lumut Perak | Jom Makan



Kalau ampa bercuti di sekitar Lumut atau Pulau Pangkor, jangan lupa untuk singgah di kedai makan Nasi berlauk Ayam Rangup Berempah yang berlokasi di Bukit Permata,Lumut Perak.
Actually kedai nie adalah kedai Makcik SS sendiri adik mak SS. Dah hampir lebih 5 tahun beliau dan suami memulakan perniagaan ini. Dari tepi jalan, tepi kedai , dan sekarang nie lebih mudah untuk para pelanggan menikmati juadah yang disediakan. 

Lokasi yang strategi kat kawasan perumahan dan kalau ampa lalu kat area Bukit Permata on the way jalan nak ke Teluk Batin semua tu memang akan jumpa kedai nie..di belakang Kedai Speedmart. ..

Waktu Operasi : 5.30pm - 12.00am ( kadang kala lanjut sampai 2 pagi)
Isnin - Ahad ( Sabtu tutup)


So nampak ja kedai dia kecil kecil cam nie tapi menu dia memang sedap..serious bukan sebab nak promo kedai makcik..Tapi uolls patut try dan cuba okay.. Memang sedap..Puas hati makan.Siap kami tapaw lagi...



Inilah antara menu yang dijual :

KELI GORENG SAMBAL

PARU/KELEMPONG GORENG KERING BERCILI


SAMBAL KERANG


PELBAGAI LAGI PILIHAN MENU BERKUAH SEPERTI GULAI DAGING DAN AYAM MASAK MERAH


KALAU MAKAN TU AMPA TAK PAYAH RISAU...DISEDIAKAN JUGA TV BOLEH LEPAK DAN LAYAN....
  



Sebelum balik of cause kita wefie dulu dengan tauke kedai....

Memory Of Ladang Teh Boh | Cameron Highland

Setelah hampir 6 tahun SS tak ke Cameron Highland. Tahun nie suami merealisasikan permintaan SS untuk singgah naik ke Cameron.Walaupun kami tak stay kat sana tapi SS cukup happy sebab dapat naik sekali lagi CH bersama anak anak...So SS tak mau nak cerita apaun kat sini sebab for sure ampa semua tau apa yang ada kat sana kan....So just nak sharing ja dengan ampa gambar yang sempat SS ambil...




Percutian pertama Zarif Dan Zill untuk tahun 2018

Muka tak berminyak hokay

impian tercapai bila dapat naik kat sini...Tapi tak lemak minum sebab pack gilaaaa


Rehat separuh bukit....sakit kaki

Ibu dan Abah




Bila sorang buat perangai tak mau ambil gambar sekali..maka dapat sipi sipi ja



Ini FIL saya....

anak abah :")




Masa kat atas bukit ladang teh nie memang sejuk sebab angin kuat.Tapi tak ada lah sampai mulut keluar asap tapi memang rasa seram sejuk kot...Anak anak memang seronoj...dok jerit ja..ibu sejuklah....



Search This Blog

PART 1 | Penginapan di Dawn Challet Langkawi | Langkawi Trip 2018

Assalammualaikum hye :) Percutian ke Langkawi bersama family dan anak anak adalah 1 pengalaman percutian yang paling best.Walaupun penat...

My Blog Labels

2nd pregnancy (7) agent shaklee (3) Aktiviti Jabatan (2) Alfalfa Complex (6) all about baby (1) Anniversary (2) Announcement (3) ANUGERAH APC (1) artis (2) Azam Tahun Baru (1) b complex (2) Baby (7) BabyZakwan (14) back2back (1) Barang Baby (7) Barangan Shaklee (1) basic h (2) Belog Orang (1) Berita (2) berpantang (3) borang kahwin (1) breastfeed (4) breastfeeding (1) Bride To Be (2) Busan Sanding (1) busana For Rent (1) Busana nikah (1) Businesssaya (1) butikbest (1) celoteh (1) Cerita Cinta (6) cerita opis (1) Cerita Sepanjang Tahun (2) Cerita Shaklee (3) cinchshake (2) cinchtea (1) Cinta (4) collegen Powder (1) Contest (4) Cream Ajaib (1) Creative Large Computer Desk Pad Mat by madamsurianie (1) cuci usus (1) Dairi Tahunan Saya (1) Deco (5) decorumahsaya (2) Demam Denggi (1) detox (1) Dish Wash (1) DIY by MadamSurianie (2) Doa Harian (2) donation (1) drama (1) DTX Complex (1) ESP Shaklee (6) facebook (3) Familyday (4) fashion (5) Fesyen (2) Filem Animasi (1) For Sale (1) gadget (2) garlic complex (2) getcleanshaklee (3) Goodies (1) gubahan Hantaran (1) hadiah (1) Hari ini Salam Sejarah (1) hari raya story (6) henna (1) herb-lax (3) Herbal Blend Cream Shaklee (1) Hitung Hari (1) HIV test (1) hobi (1) homeSPA (1) honeymoon (6) hot story (1) Hukum Dalam Islam (1) Ibu Mengandung (34) Jana Pendapatan (1) Jom Makan (1) JomCantikByCiksue (1) kad kahwin (1) Karaoke (13) Kecantikan (4) kehamilan (7) kehidupan seorang isteri (14) KeluargaBaru (1) Keluargasaya (1) Kenduri Kendara (2) Kesihatan (6) Kisah Shaklee Saya (1) Kongsi Cerita (43) krisis pemulihan (1) Kucing saya (12) lecithin (2) Lepas Kawin (1) Lokasi Dewan (1) Luahan Perasaan (4) Majalah (1) Majlis Berendoi (2) Majlis Pernikahan Surianie Dan Rozainizam (6) Majlis Resepsi (9) makan - makan (9) Make up (3) Make up Nikah (2) Make up Resepsi (1) Malam Berinai (1) MasakmasakSurianie (4) Mealshake Shaklee (1) Meja Santapan Diraja (1) Mencari Sejuta Chenta (1) menu berpantang (1) MH17 (1) milkbooster (1) Mothercare (1) MuhammadZarifZakwan (15) muhammadzillqayyim (9) My Baby Video (1) my Besday (9) My New Baby (35) My photographer (5) My self (1) My Shop (3) My Sister Wedding Jumie n Khafi (3) My Wedding Day (11) My Wedding VIP (1) myshakleejourney (1) myweddinganniversary (2) nutriferon (1) Officemate (1) omegaguard (1) Ostematrix (1) Panggung Wayang Anda (1) pedicure (1) Pekerjaan Saya (3) Pelamin Istana Kayangan (1) Pelik Tetapi Benar (1) Pembuka bicara (2) Pengalaman Interview bersama Tok Kadi (1) Pengalaman Kawin (2) pengumuman (14) Perayaan (1) Percutian (6) Performance® Natural Orange (1) perkahwinan (1) Perppermint Ginger Plus (1) Pesanan (1) Petua Dari Sue (3) Photoshoot (8) Phytocol-ST (1) Pre-loved Item (1) prenatal shaklee (1) prewedding (1) produk Shaklee (2) questbook (2) Rahsia Personaliti Diri (5) Raikan SiKecil (1) realkidsrealfood (4) Resipi Dapur (5) resipi esp (2) resipi saya (2) Review Majlis Pertunangan Surianie dan Rozainizam (1) Reviewbymadamsurianie (1) Saya Nak Kawin (3) Saya Suka Apa (1) SAYAPRIHATIN (1) Selamat Hari Ibu (1) selfiedengananak (2) Senarai Hantaran (2) Set Ibu Hamil 1st Trimester (1) set kulit shaklee (3) Set Penyusuan Ibu (2) set ramadhan (1) SET SHAKLEE (1) SETEMKU (1) shaklee (48) shaklee award (1) shaklee price list (1) shaklee Promosi Bulanan (5) Shaklee Video (1) Shawl By Defiore (1) Shopping (7) Soalan Bakal Pengantin (1) solidfood (1) sponsersaya (1) Story Of my Wedding (12) Story Of Raya (4) Tema Warna (1) tema wedding (2) Tentang Agama (1) teringin (1) testimonial (2) The House Of Red Gincu (18) TIFFANYINNERNECK (1) Tips (9) tips berniaga (1) Tips by MdamSurianie (6) Tips RumahTangga (5) tummy time by madam surianie (1) Vacation (2) Video Kahwin (3) Video Klip Pilihan (1) Vita-lea (1) Vita-lea For Kids (1) vitagen (1) vitamin c (3) vitamin e shaklee (1) Vitamin ibu hamil (4) vitamin si kecil (1) VIVIX (2) water Pitcher (1) Wedding (5) Wedding Artis (8) wedding checklist (9) wedding Henna (1) wedding idea (1) Wedding Preparation (29) wedding prop (2) weefie (1) zakwanturn1 (5) zarifzakwanadventure (1) zarifzakwanfoodjouney (3) zarifzakwanzillqayyim (2)