Friday, May 4, 2018

Projek Buat Duit | Team Permata 2018 | Team Diamond Shaklee

 Assalammualaikum semua....

Lama menyepi tulis blog nie...Bila mai simptom malas inilah jadinya. Hope ampa semua Sihat dan masih lagi menjadi pengikut tegar blog SS yang bersawang teruk. 

Hari nie SS nak iklan sikit dengan ampa semua dengan 1 projek yang SS buat untuk bantu korang jana income tambahan. Mungkin ada yang diam diam duit tak cukup memerlukan projek cam nie. Tapi bila difikirkan nak buat bisnes kena ada modal. Mana nak p cekau modal kan. Walaupun modal tu hanya Rm100 tapi semua orang mampu untuk membayar sejumlah wang tersebut kan,

So hari nie SS nak sangat ajak ampa yang terbaca entry kali nie. Terbuka hati ampa untuk menyertai #projekbuatduit.

Apakah konsep projekbuatduit nie??

Projek Buat Duit ini adalah projek untuk membantu anda jana income, bantu keluarga anda, bantu kewangan anda. Projek buat bisnes nie adalah bisnes  dimana :


  1. TAK PERLU BUAT STOK
  2. TAK PERLU POS BARANG
  3. TAK PERLU JUMPA ORANG
  4. KELAS MARKETING ONLINE PERCUMA
  5. DI GUIDE OLEH 5 ORANG MASTER
  6. SUPPORT GROUP YANG SENTIASA MEMBANTU DAN MEMBERI SEMANGAT
  7. POSTER DAN CAPTION SEMUA DIBERIKAN


Jika anda rasa, anda ingin mengubah diri, kehidupan , kewangan anda. Hubungi SS sekarang. Saya pasti anda teruja untuk memulakan bisnes ini. Serious.

Bagaimana nak hubungi SS?? Caranya mudah ja. Ampa just hantarkan wassap ke 0195434377 dna SS akan bantu anda sebaik mungkin.




Thursday, February 22, 2018

Kempen Real Kids Real Foods | Kesedaran Pemakanan Anak Anak


Hello Mummies...

Sekarang nie actually saya baru ja start buat Kempen Real Food For Kids untuk anak anak saya dan juga untuk family saya sendiri..Apa sebenarnya kempen #realkidsrealfood nie??

Kempen nie adalah untuk memberikan kesedaran kepada ibubapa terhadap pemakanan yang betul untuk anak anak. Seriously sebelum nie memang tak pernah sedar pun apa makanan yang saya berikan pada anak anak saya termasuk sekali dengan suami saya. Bila saya jooin team #realfoodrealkids nie ya Allah banyak benda yang saya belajar dan sekarang nie saya tengah mulakan kempen untuk anak saya Muhammad Zarif Zakwan untuk cuba makan makanan yang berkhasiat.


Sebenarnya anak saya yang sulung nie adalah seorang yang sangat PICKY EATER...dia memang sangat sangat memilih makanan yang dia nak makan. Kena be to proper untuk penyediaan makanan, kalau tak sedap memang dia tak akan makan, klu ada sayur dia akan ludah balik makanan tu dan marah sebab kenapa letakka sayur. Bagi dia sayur tu tak sedap. Bayangkanlah jika anak anak kita tak makan sayur, tak makan buah macam mana kita sebagai ibu bapa nak pastikan anak anak kita dapat bekalan yang sebetul dan secukupnya??

Sebab itu dah 2 minggu saya join team RKRF nie..alhamdulillah nampak perubahan.. Di tadika memang cikgu akan bekalkan makanan, tapi kalau ampa nak tau, tak semua makanan yang disediakan Abang zarif akan makan. NOPE dia tak akan makan. So dengan adanya projek bento yang saya buatkan untuk abang zarif sedikit sebanyak nampak perubahan dari segi pemakanan dia.

Untuk minggu pertama saya test untuk buat Bento Roti Sandwish berbentuk..Jadi jugaklah walaupun acuan yang saya dah order tu belum sampai. Maka saya dengan kreatifnya memotong roti roti menjadi bentuk Dinasour seperti yang Anak saya suka..agak cacat tapi inilah antara penyebab anak anak akan suka makan sebab ia sangat menarik perhatian mereka.






 Selain tu juga, bestnya dapat join Group tu, kita boleh belajar cara buat resipi homemade untuk menu anak anak. Nowdays banyak sangat makanan yang tak berapa nak sihat. So ibu ibu kena ada alternatif untuk belajar dan memperbagaikan menu untuk anak anak cuba.Antara menu yang saya dah try buat dan menjadi ialah Bread Omellete with Cheese , Chicken nugget with cheese. sedap dan sangat berkhasiat...

Memandangkan anak anak saya memang jenis tak makan sayur, so saya mix dan blendkan semua bahan-bahan tu..Yeah guest what...depa makan......sedapp pulak tu...inilah positif feedback yang dapat sejak join kempen RKRF..nak tahu lebih lanjut.. Boleh ja Follow FB saya tau Surianie Samsudin


#zarifzakwanfoodjouney





Wednesday, February 21, 2018

Shaklee Business Leader National Conference | My Shaklee Journey


Salam semua...
Tudia sat ja masuk dah buat 2 ....Punya terperap lama blog nie tak update langsung. Laptop rosak dan tak boleh nak beblog kat rumah...sodihnya...tunggu nanti ada rezeki lebih beli laptop baru pulak...Nak hantar repair tak tau bila. Dah dah tak mau dok bising banyak. Kali nie nak cerita pasal TRIP 1 day saya ke Shaklee Business Leader National Conference Pada 3 Feb 2018 yang lepas.
Kali nie adalah jemputan kedua saya dapat melayakkan diri ke sana, ikutkan yang 1st tak dapat hadir dan saya wakilkan d.line saya pergi dan enjoy event tu.. So this time kita1st time saya join. So saya kongsikan sikit beberapa gambar sepanjang saya ke BLNC 2018.
















Apa yang best dalam BLNC nie??
  1. Pengumuman BONUS PENCAPAIAN PANGKAT BARU
  2. Lawatan Insentif Antarabangsa ke Shaklee HOme Office , San Franciso dan Las Vegas
  3. Lawatan Insentif Serantau ke Phuket Thailand
  4. Penguman berkaitan Produk baru bagi tahun 2018
  5. Pengenalan Produk Skincare "YOUTH
Memang naik semangat terus lepas dengar semua nie..Mudahan tahun 2018 nie dapat peluang ke lawatan insentif ..Las Vegas kot..siapa tak mau..mudahan apa yang saya rancang Allah permudahkan...





Tuesday, December 19, 2017

ZARIF DAN ZILL DINASOUR ADVENTURE | BIRTHDAY PARTY


Hye uolls...

Ya allah rasa terlalu lama tak update belog nie. klau tengok balik last post pasal 5th years anniversary...gila toi...takpalah bila free baru boleh nak upload belog nie. Saya nie bukanlah blogger tegar pun just buat blog nie nak berkongsi tentang kehidupan saya , cerita anak anak...rasa hilang rasa stress yang ada bila kita dapat bercerita dalam blog nie. Okaylah entry kali nie saya nak Sharing pulak pasai last event yang saya buat untuk anak anak semperna nak celebrate besday Zarif dan Zill. So lepas decide dan decide baru kami bersepakat untuk buat majlis secara kecil kecilan. Maka dengan itu saya pun merancang dengan lebih teliti agar majlis kali nie berjalan dengan meriahnya.

Alhamdulillah berkat usaha ibu buat shaklee, hasil dari bonus Shaklee, saya dapat buat majlis ini untuk anak anak. Suami pun top up sikit apa yang perlu. Tapi kalau dihitung jumlah kos majlis nie, memang rasa bersyukur sangat sebab 100% guna duit dari bisnes shaklee. Mulanya suami tak bagi, tapi suami pesan, klu nak buat push sale shaklee... So dari situ saya buat shaklee dan alhamdulillah dapat buat....



Untuk tema kali nie saya pilih UPIN IPIN DIALAM DINO memandangkan si abang suka gila dengan dinasour dan si adik minat dengan upin ipin, dan dah ada siri yang baru tu, saya pun ambil idea dari sana. So saya tukar jadi ZARIF & ZILL DINASOUR ADVENTURE


Seperti biasa bila mai part nak mencari props tu semua.punyalah pening sebab kat Malaysia nie bukan popular sangat tema dinasour nie. so nak cari props memang sangat susah terutama sekali belon dinasour. nasib akhirnya jumpa jugak dan kena booking baru jumpa.

Boleh katakan semua nya saya buat sendiri, iaitu susun atur, pilihan tema semua saya buat cuma ada beberapa yang order dengan kawan. orang cakap bila kita buat sendiri rasa lebih puaih hati kan. Tapi kali nie saya order banner dan jugak props dengan kak Weeta. Kak weeta nie memang dia dok buat segala mak nenek printting semua nie..,pehtu ada jugak buat deco deco. ampa boleh p contact dia klu berminat....Tapi secara jujurnya kak weeta nie memang mudah nak berurusan dan dia tau apa pelanggan dia nak. saya nie pun agak cerewet tapi tahap boleh diguna pakai..hahhahah...Ramai yang kata banner yang saya order tu cantik sebab ada muka anak anak saya...dan bestnya banner tu lepaih nie bleh gantung dalam bilik depa...So taklah membazir sangat...boleh pakai balik. betoi tak???



untuk dinasour yang lekat atas meja nie order dengan  BALLON WONDERLAND bawah paragon. 1 belon nie harganya RM15.90. sekali dengan gas helium. Belon jenis nie bukan terbang tau. Dia hanya akan berada dibawah ka..belon nie depa panggil DINO PET..seolah olah kita usung anak dinaosur bila berjalan. ampa boleh tengok belon yang abang zarif pegang tu. 













                     








Terima kasih buat sedara mara, kawan kawan yang sudi luangkan masa meriahkan besday zarif dan zill. Majlis kali nie buat simple simple ja.cuma nakkan keselesaan, saya sewa dewan bawah flat dan buat kat sana.Senang sikit...Insyaallah klu dimurahkan rezeki saya buat lagi majlis macam nie. Bukan sebab banyak duit ka, nak menunjuk ka tapi semua nie untuk anak anak. Bagi depa seronok.

Sekian...




Tuesday, September 19, 2017

Selamat Ulang Tahun Perkahwinan | 5 tahun sudah


14 September 2017 - Setiap tahun hari nie memang aku akan kenang dan akan ingat tarikh bersejarah dalam hidup aku sampai bila bila. Tak kisahlah suami aku nak celebrate atau nak buat suprise..Tak kisahpun yang penting kasih sayang tu tetap bersemi..amboi...Untuk this year anniversary, aku memang dah plan nak p dating konon bersama dengan en.somi tapi ada bopren kecik nie kacau pulak..hehhehe so takpalah aku bawak ja...sian dia asyik terperap ja kat rumah. So this year celebrate kat SEOUL GARDEN AUTOCITY Penang. Punya lama mengidam nak p akhirnya dapat jugak p sana. best gila. dahlah kami antara orang terawal so semua makanan masih fresh dan masih panas. So apa lagi....jom makan...


this is what i like

siput siput dia pun banyak kalau nak bezakan dengan branch lain

sayur dia best...

Yang nie dah tak sempat nak makan sebab dah kenyang....



Dia syok sebab boleh masak masak


bila aku suruh dia ambil gambar aku..ginalah jadinya..sabooo

Tak ada pun apa apa suprise..Tapi aku paling happy sebab dalam 5 tahun aku bergelar seorang isteri aku dapat belajar macam macam perkara..Baik buruk, penat dan gembira,suka dan duka semuanya aku belajar hari demi hari.Mematangkan aku sebagai seorang wanita, ibu dan isteri. Serious siapa cakap dalam rumahtangga tak pernah goyah!!! Tipulah mesti kadang kala tu ada jugak terkeluak dari landasan. Semua tu adalah antara bait-bait kiasan rumah tangga..nak uji kesabaran dalam hidup kita sebagai sepasang suami isteri..

Tak dinafikan aku bukan seorang isteri yang sempurna. Tapi aku cuba untuk menjadi yang terbaik dari masa ke semasa, nak besarkan anak anak dan nak uruskan rumah tangga bukanlah suatu perkara yang mudah untuk dibuat. Namun aku belajar dna terus belajar, Suami adalah orang yang selalu bagi kritikan untuk aku ubah sikap dan perangai aku. Walaupun kadangkala terasa hati, menangis akan teguran suami. Tapi aku ambil sebagai 1 teguran untuk perbetulan diri sendiri.Kadang kala kita tak sedar akan kelemahan dan kekurangan diri.Maka pasangan kitalah yang akan menjadi pengkritik utama.







Monday, September 18, 2017

Boss Paling Best | Majlis Perpisahan



Menjadi sebahagian daripada team membuat persiapan majlis perpisahan Bos Kesayangan di Jabatan Kimia Pulau Pinang adalah 1 cabaran yang sangat besar kerana anda terpaksa menyediakan khidmat untuk membuat sebarang kebarangkalian perkara yang mungkin anda tak jangka kena buat. So seperti biasa nama aku nie memang tak pernah tak dipanggil...Bukan sebab bangga diri tapi orang tahu tentang bakat yang kita ada..dah dah tak mau nak cerita lebih lebih...meh sini nak cerita sikit pasai persiapan majlis perpisahan bos kesayangan kami iaitu TN HAJI MOHAMMED ZAINI BIN ABD RAHMAN , PENGARAH JABATAN KIMIA CAWANGAN PULAU PINANG


Majlis Makan Tengahari, BumbleeDee CAfe USM

Mulanya kami tak plan pun nak pilih tempat nie untuk buat majlis makan makan kami 1 opis. So lepas mengira bajet dan juga masa kami semua sepakat  untuk pilih BumbleDee Cafe sebagai lokasi kami. So kami semua sepakat untuk buat Buffet Style dengan bayaran RM40/ perhead dan menu yang kami dapat memang puas hati :

  • kambing grill with blackpaper source
  • spegetti Olive Oil
  • Nasi Goreng Cina
  • Chicken Wing
  • Sausage
  • Chicken Cube
  • Coslaw
  • Mushroom Soup + Garlic Bread
  • Buahan
  • Brownies 
  • Puding Roti
  • 3 Jenis air ( bandung / Ice Lemon Tea / Teh Tarik )  









Memang sedap dan sangat puas hati. Tempat pun tak crowded dan ada ruang untuk kami buat sikit deco untuk majlis kami. So kalau ampa yang ada plan nak buat majlis apa2 boleh try refer dengan cafe nie..Memang sangat cantik tau...inilah hasil deco yang kami buat. Walaupun nampak serabut tapi sekali tengok nampak cantik jugak.. semua nie kami pakai DIY tau cuma wording belon + fresh flower patel ja kami beli...












Lepas dah makan makan kami like always akan menggedik bersama depan camare untuk rakamkan aksi comel kami semua sebagai kenangan. 

























Apapun secara personally aku pun terasa sangat 1 perpisahan bersama pengarah kali nie. Mana tak nya bila beliau menjadi Pengarah di JKMPP banyak perubahan yang berlaku. Nampak sangat impak yang beliau lakukan...Beliau bijak dan tahu akan kelemahan dan kelebihan serta minat seseorang kakitangan bawahan beliau. Paling aku terasa impaknya bila masa 3 tahun beliau menjaga jabatan kami, alhamdulillah aku dipilih menjadi salah seorang penerima APC 2016 , aku diberi peluang membuat kelas Media Sosial dan banyak lagi penglibatan yang aku dapat tonjolkan sepanjang beliau menjadi pengarah. Kehilangan beliau memang 1 kehilangan yang cukup besar. Walaupun beliau berpindah di HQ , Petaling Jaya selaku Timbalan Ketua Pengarah ( Operasi) , namun ketiadaan beliau menjadi Tiang utama kami memang sangat sedih. Apapun aku ucapkan beliau akan sentiasa success dan sentiasa menjadi bos yang paling best dan paling happening...




Search This Blog

Projek Buat Duit | Team Permata 2018 | Team Diamond Shaklee

 Assalammualaikum semua.... Lama menyepi tulis blog nie...Bila mai simptom malas inilah jadinya. Hope ampa semua Sihat dan masih lagi...

My Blog Labels

2nd pregnancy (7) agent shaklee (3) Aktiviti Jabatan (2) Alfalfa Complex (6) all about baby (1) Anniversary (2) Announcement (3) ANUGERAH APC (1) artis (2) Azam Tahun Baru (1) b complex (2) Baby (7) BabyZakwan (14) back2back (1) Barang Baby (7) Barangan Shaklee (1) basic h (2) Belog Orang (1) Berita (2) berpantang (3) borang kahwin (1) breastfeed (4) breastfeeding (1) Bride To Be (2) Busan Sanding (1) busana For Rent (1) Busana nikah (1) Businesssaya (1) butikbest (1) celoteh (1) Cerita Cinta (6) cerita opis (1) Cerita Sepanjang Tahun (2) Cerita Shaklee (3) cinchshake (2) cinchtea (1) Cinta (4) collegen Powder (1) Contest (4) Cream Ajaib (1) Creative Large Computer Desk Pad Mat by madamsurianie (1) cuci usus (1) Dairi Tahunan Saya (1) Deco (5) decorumahsaya (2) Demam Denggi (1) detox (1) Dish Wash (1) DIY by MadamSurianie (2) Doa Harian (2) donation (1) drama (1) DTX Complex (1) ESP Shaklee (6) facebook (3) Familyday (4) fashion (5) Fesyen (2) Filem Animasi (1) For Sale (1) gadget (2) garlic complex (2) getcleanshaklee (3) Goodies (1) gubahan Hantaran (1) hadiah (1) Hari ini Salam Sejarah (1) hari raya story (5) henna (1) herb-lax (3) Herbal Blend Cream Shaklee (1) Hitung Hari (1) HIV test (1) hobi (1) homeSPA (1) honeymoon (6) hot story (1) Hukum Dalam Islam (1) Ibu Mengandung (34) Jana Pendapatan (1) JomCantikByCiksue (1) kad kahwin (1) Karaoke (13) Kecantikan (4) kehamilan (7) kehidupan seorang isteri (14) KeluargaBaru (1) Kenduri Kendara (2) Kesihatan (6) Kisah Shaklee Saya (1) Kongsi Cerita (43) krisis pemulihan (1) Kucing saya (12) lecithin (2) Lepas Kawin (1) Lokasi Dewan (1) Luahan Perasaan (4) Majalah (1) Majlis Berendoi (2) Majlis Pernikahan Surianie Dan Rozainizam (6) Majlis Resepsi (9) makan - makan (9) Make up (3) Make up Nikah (2) Make up Resepsi (1) Malam Berinai (1) MasakmasakSurianie (1) Mealshake Shaklee (1) Meja Santapan Diraja (1) Mencari Sejuta Chenta (1) menu berpantang (1) MH17 (1) milkbooster (1) Mothercare (1) MuhammadZarifZakwan (15) muhammadzillqayyim (9) My Baby Video (1) my Besday (9) My New Baby (35) My photographer (5) My self (1) My Shop (3) My Sister Wedding Jumie n Khafi (3) My Wedding Day (11) My Wedding VIP (1) myshakleejourney (1) myweddinganniversary (2) nutriferon (1) Officemate (1) omegaguard (1) Ostematrix (1) Panggung Wayang Anda (1) pedicure (1) Pekerjaan Saya (3) Pelamin Istana Kayangan (1) Pelik Tetapi Benar (1) Pembuka bicara (2) Pengalaman Interview bersama Tok Kadi (1) Pengalaman Kawin (2) pengumuman (14) Perayaan (1) Percutian (4) Performance® Natural Orange (1) perkahwinan (1) Perppermint Ginger Plus (1) Pesanan (1) Petua Dari Sue (3) Photoshoot (8) Phytocol-ST (1) Pre-loved Item (1) prenatal shaklee (1) prewedding (1) produk Shaklee (2) questbook (2) Rahsia Personaliti Diri (5) Raikan SiKecil (1) realkidsrealfood (1) Resipi Dapur (5) resipi esp (2) resipi saya (2) Review Majlis Pertunangan Surianie dan Rozainizam (1) Reviewbymadamsurianie (1) Saya Nak Kawin (3) Saya Suka Apa (1) SAYAPRIHATIN (1) Selamat Hari Ibu (1) selfiedengananak (2) Senarai Hantaran (2) Set Ibu Hamil 1st Trimester (1) set kulit shaklee (3) Set Penyusuan Ibu (2) set ramadhan (1) SET SHAKLEE (1) SETEMKU (1) shaklee (48) shaklee award (1) shaklee price list (1) shaklee Promosi Bulanan (5) Shaklee Video (1) Shawl By Defiore (1) Shopping (7) Soalan Bakal Pengantin (1) solidfood (1) sponsersaya (1) Story Of my Wedding (12) Story Of Raya (4) Tema Warna (1) tema wedding (2) Tentang Agama (1) teringin (1) testimonial (2) The House Of Red Gincu (18) TIFFANYINNERNECK (1) Tips (9) tips berniaga (1) Tips by MdamSurianie (6) Tips RumahTangga (5) tummy time by madam surianie (1) Vacation (1) Video Kahwin (3) Video Klip Pilihan (1) Vita-lea (1) Vita-lea For Kids (1) vitagen (1) vitamin c (3) vitamin e shaklee (1) Vitamin ibu hamil (4) vitamin si kecil (1) VIVIX (2) water Pitcher (1) Wedding (5) Wedding Artis (8) wedding checklist (9) wedding Henna (1) wedding idea (1) Wedding Preparation (29) wedding prop (2) weefie (1) zakwanturn1 (5) zarifzakwanadventure (1) zarifzakwanfoodjouney (1) zarifzakwanzillqayyim (2)