Skip to main content

Tips Rawat Anak demam



30 September 2014

Baru kali ke-3 zakwan demam panas. secara tiba-tiba, selalunya orang cakap bila demam tu ada yang pulih apa-apa kot..Rasanya betul, masa zakwan demam kali nie, mulut dia sangat banyak....apa yang dia cakap pun entahler.. Tapi kekadang tu boleh jugak sepatah dua apa yang zakwan dok bebel sorang sorang..hehhehe

Okay setiap kali zakwan demam, memang SS rasa tak risau sangat sebab dia aktif walaupun demam, masa jumpa doktor pun, doktor ada pesan, kalau anak demam or sakit tapi dia aktif tak payah risau. tapi kalau dia asyik memerap tu, itu yang perlu risaukan. So tiap kali kalau demam apa yang SS sediakan :

1. Coolfever baby ( 3 pek - 6 keping)
2. Tuala basah
3. Basic H
4. Ubat doktor jika perlu
5. Mealshake Shaklee


So bila awal pagi, badan zakwan panas, SS bancuhkan susu dan masukkan 1 sudu kecil mealshake dalam susu zakwan. itu wajib sebab mealshake akan bantu untuk kuatkan sistem imun anak kita. Then setiap 30 minit SS akan basahkan tuala dan lapkan badan zakwan dengan 3 titik basic h ( 1 mangkuk)

capton : sorry gambar tak jelas..kurang cahaya

So pagi tu, nampak kurang sikit panas dier. Lepas bangun dari tidur tu dalam 4 jam...terus zakwan menepek sebelah Ss yang sedang sibuk melayan facebook depan tv..




Nampak tak keriangan dan keceriaan yang terpancar pada wajah zakwan walaupun dia demam, agak panas jugaklah....setiap 30 minit SS akan lap badan zakwan untuk kurangkan panas. Tapi mandi tu SS baut 1 kali jer....mulakan dengan menyiram bahagian kaki dahulu baru terus ke kepala.


 Alhamdulillah, Basic H shaklee memang sangat bagus, ia membantu untuk menurunkan paras suhu badan ketika demam. Bukan tipu sebab SS sendiri yang buat dan cuba pada anak sendiri dan hasilnya nampak depan mata SS.


Jika anda ingin mencuba dan beli 1 botol untuk spare dirumah, YES!!! SS sangat galakkan. sebab ia adalah bahan bebas KIMIA....
Sentiasa berkesan
Sentiasa Hijau
Sentiasa Selamat
Dijamin 100%



JIka anda ingin bertanya sebarang pertanyaa, boleh jer drop sebarang massage dalam kotak yang SS ada sediakan dibawah blog SS. Okay jaga diri dan jangan lupa makan supliment okay :)


with Love,
MadamSurianie

Comments

Popular posts from this blog

Tanda - Tanda Nak Bersalin Dah

Sudahkah anda bersedia nak bersalin???
Itulah persoalan yang setiap hari bermain dalam kepala otak SS. Dah bersedia ker SS nak melahirkan anak??? Dah tahu ker tanda-tanda awal nak bersalin?? kekadang tue bila Ss rasa tak sedap perut, rasa memulas,perut rasa kejang terus SS akan fikir  " Eh aku nak bersalin dah ker?"...

Tapi bila  check tak ada tanda-tanda pown. So mungkin tue Brixton Hiks jer...Tapi tiap kali rasa sakit macam tue memang terasa sangat menakutkan sebab memang sakit tue tak terkata. Tapi apapun SS kena sentiasa beready untuk menhadapi situasi ini..

Sekarang SS dah pown 8 bulan ( 32 minggu ) nk masuk 33 minggu jer...Buat masa sekarang jika baby lahir dia dikategorikan sebagai baby Pra-matang...tapi jika dia lahir pada usia 36 minggu insyaallah dia berada dalam situasi bayi yang normal. Tapi SS selalu cakap dengan baby kalau dia nak keluar suruh keluar lepas usia 36 minggu means awal bulan 7 nanti.....hehehehhe..Hopefully insyaallah..mudahan baby dengar cakap ibu…

Kenapa Perut Mengeras Ketika Hamil

Assalammualaikukumk semua..



Alhamdulillah minggu nie SS dah pown masuk ke minggu 24 kehamilan. Cepat sungguh masa berjalan. Tapi setiap minggu kehamilan nie, macam macam yang SS alami. MAcam sekarang nie bila masuk je  minggu 24 nie. SS kerap pening dan tak lalu makan, bayangkan 1 hari SS makan nasi 1 kali jer. Kalau dulu SS makan 3 kali atau lebih sebab lapar.

Bila SS tanya akan misi masa buat check up...Depa pown tak pasti sebab setiap orang lain-lain ragam. Tapi memang rasa pelik skitlah.Tambahan bila bangun dari tidur.Memang sakit yang teramat sangat. Pernah sampai 1 pagi tue SS nak bangun nasib suami SS pegang. Kalau tak memang SS dah jatuh kot. 

Dalam usia SS hamil 24 minggu nie pown ,SS dah kerap merasa Baby keraskan badan.kekadang tue sakit dibuatnya....Dan kekadang tertanya kenapa boleh jadi macam nie ???apa yang baby tengah buat sampai cekang perut SS... So SS pown mencari dalam internet dan akhirnya dapat juga info.


Kenapa Perut Mengeras Ketika Hamil??


Berikut antara sebab-sebab…

Senarai Dewan Di Pulau Pinang

Buat semua B2B di Penang yang sedang mencari lokasi untuk mengadakan majlis perkahwinan anda...Jom saya sedia membantu memberikan senarai beberapa lokasi dewan yang boleh anda buat pilihan. Ini adalah a few senarai yang memang agak POPULAR. 
AREA BAYAN BARU / BAYAN LEPAS
Tabung Haji, Bayan Lepas,Pulau PinangSetia Pearl IslandPan Mutiara
AREA SUNGAI DUA / GELUGOR Dewan Merin,Batu Uban ( berdekatan Nurul Ikan Bakar )Dewan Polis Sg,Dua ( Di belakang Tapak Pesta )Dewan Jubli Perak, Sg Dua ( bersebelahan tapak pesta )Tapak Pesta Open Air ( Dalam tapak pesta )Tapak Pesta Closed Hall  ( Dalam tapak pesta )Recsam Dewan Terbuka Kompleks Belia Dan Sukan Anjung Budi,USM ( Dalam kawasan USM )Dewan Taman SardonDewan Pasar Bayan BaruSunshine Square Ballroom
AREA TOWN Kompleks Masyarakat Penyayang ( bersebelahan dengan rumah Gabenor Penang )Dewan Sri Pinang ( Di Padang Kota)Puspanita Home ( di kawasan sekolah FREE SCHOOL )Dewan Petani Road ( Sungai Pinang )Chinese Town Ballroom ( berdekatan di Little Ind…