Skip to main content

Planing Nak Baby??



Hello semua..

Rasa cam dah setahun SS tinggalkan dunia blog nie...Tak update cerita apa pun....Sedih sangat rasa macam tak ada kawan nak bersembang..nak bercerita, nak berkongi cerita happy dan sedih dan segala bentuk macam yang ada..hehehehe....almaklumlah nak uruskan pelbagai benda membuatkan SS tak berkesempatan nk duduk lepak depan lapyy nak menaip cerita... 

Today SS nak berkongsi tentang tips Kehamilan bersama semua Bride yang mungkin dah excited nak dapat baby..Siapa tak mau kan...Macam SS pun memang tengah merancang tapi Tuhan yang menentukan segalanya.Apa yang penting SS usaha..itu perlu..Tapi jangan pulak usaha 1 pihak jer..Kena usaha 2 pihak  baru benda nie boleh berjalan..

Seriously sebelum kawin, memang ada sesetengah wanita akan mengalami rasa pelik lepas berkahwin..Tambahan bila hormon baru masuk dalam badan, Secara automatik segala benda yang ada pada seorang wanita akan berubah perlahan-lahan tapi adakah seorang wanita itu cukup ilmunya?? Macam SS sendiri, bukan nak puji atau apa...sebenarnya dari dulu SS tak pernah tahu cara nak mengira waktu kesuburan SS sendiri...Bila???waktu yang sesuai untuk kita bersama suami dan sebagainya..Cara penjagaan yang sepatutnya dan apa yang harus kita buat....Jom kali nie SS nak kongsi dengan U`olls benda nie. Mungkin sedikit sebanyak boleh bantu SS dan juga Mom To Be yang lain...

Jom Link :  Baby Center Malaysia

Jom link pada link yang SS bagi u`olls tue.Dalam Baby Center nie ada pelbagai info dan tips untuk si ibu dan juga bakal baby yang akan dilahirkan.Memang Best...Inipun kawan SS yang beritahu tentang adanya laman web nie, Salah satu application yang SS suka dalam web ini ialah dia boleh bantu kita untuk kira waktu kesuburan kita. So senang klu ada yang merancang nak dapat baby, boleh try follow tarikh jangkaan yang dimention dalam jadual tue.

Ss pun baru jer masuk dan ikuti tips dalam web nie, ia sangat berguna...So kepada mereka yang teringin nak dapat baby cepat. Jom layari laman web nie, hopefully dia banyak membantu..

Tapi jika kita dah follow segala benda benda yang diberitahu (secara moden) tapi masih tak berhasil, mungkin anda boleh try secara tradisional, maksudnya urutan tradisional...Mungkin ada yang tidak tahu bahawa rawatan secara tradisional boleh membantu anda...Percaya atau tidak terpulang kepada individu itu sendiri..

Macam SS sendiri, SS akui yang sebelum kawin SS sering angkat benda berat..So effect bila kita buat macam tue, memang kita tak tahu...So lepas dah disarankan oleh kawan-kawan, SS mencuba untuk pergi buat rawatan urutan. Masa tok bidan pegang perut SS, dia dah dapat detect yang kedudukan rahim SS tak ok, Dia ada dibahagian bawah dan bukan ditempat yang sepatutnya ada... So bila dia urut dan tolak ke tempat asal, memang akan terasa....U`olls alamila sendiri...penting juga..Kalau rahim kita nie tak ada di tempat yang sebetulnya manakan benih nak melekat kat sana. Alhamdulillah sekarang nie memang terasa lain sangat....

So for those yang terasa nak pergi buat urutan tue. Pie la tak perlu nak tunggu lama-lama....batter u guys buat awal lebih baik :)




With Luv,
~Sue~


Comments

  1. RM1/pcs strip ujian ovulation (kesuburan)/pregnancy(kehamilan).


    blogshop: http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com

    sms: 0122429082 (puan nor)
    email: lovidoobidoo@gmail.com

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Tanda - Tanda Nak Bersalin Dah

Sudahkah anda bersedia nak bersalin???
Itulah persoalan yang setiap hari bermain dalam kepala otak SS. Dah bersedia ker SS nak melahirkan anak??? Dah tahu ker tanda-tanda awal nak bersalin?? kekadang tue bila Ss rasa tak sedap perut, rasa memulas,perut rasa kejang terus SS akan fikir  " Eh aku nak bersalin dah ker?"...

Tapi bila  check tak ada tanda-tanda pown. So mungkin tue Brixton Hiks jer...Tapi tiap kali rasa sakit macam tue memang terasa sangat menakutkan sebab memang sakit tue tak terkata. Tapi apapun SS kena sentiasa beready untuk menhadapi situasi ini..

Sekarang SS dah pown 8 bulan ( 32 minggu ) nk masuk 33 minggu jer...Buat masa sekarang jika baby lahir dia dikategorikan sebagai baby Pra-matang...tapi jika dia lahir pada usia 36 minggu insyaallah dia berada dalam situasi bayi yang normal. Tapi SS selalu cakap dengan baby kalau dia nak keluar suruh keluar lepas usia 36 minggu means awal bulan 7 nanti.....hehehehhe..Hopefully insyaallah..mudahan baby dengar cakap ibu…

Kenapa Perut Mengeras Ketika Hamil

Assalammualaikukumk semua..



Alhamdulillah minggu nie SS dah pown masuk ke minggu 24 kehamilan. Cepat sungguh masa berjalan. Tapi setiap minggu kehamilan nie, macam macam yang SS alami. MAcam sekarang nie bila masuk je  minggu 24 nie. SS kerap pening dan tak lalu makan, bayangkan 1 hari SS makan nasi 1 kali jer. Kalau dulu SS makan 3 kali atau lebih sebab lapar.

Bila SS tanya akan misi masa buat check up...Depa pown tak pasti sebab setiap orang lain-lain ragam. Tapi memang rasa pelik skitlah.Tambahan bila bangun dari tidur.Memang sakit yang teramat sangat. Pernah sampai 1 pagi tue SS nak bangun nasib suami SS pegang. Kalau tak memang SS dah jatuh kot. 

Dalam usia SS hamil 24 minggu nie pown ,SS dah kerap merasa Baby keraskan badan.kekadang tue sakit dibuatnya....Dan kekadang tertanya kenapa boleh jadi macam nie ???apa yang baby tengah buat sampai cekang perut SS... So SS pown mencari dalam internet dan akhirnya dapat juga info.


Kenapa Perut Mengeras Ketika Hamil??


Berikut antara sebab-sebab…

Senarai Dewan Di Pulau Pinang

Buat semua B2B di Penang yang sedang mencari lokasi untuk mengadakan majlis perkahwinan anda...Jom saya sedia membantu memberikan senarai beberapa lokasi dewan yang boleh anda buat pilihan. Ini adalah a few senarai yang memang agak POPULAR. 
AREA BAYAN BARU / BAYAN LEPAS
Tabung Haji, Bayan Lepas,Pulau PinangSetia Pearl IslandPan Mutiara
AREA SUNGAI DUA / GELUGOR Dewan Merin,Batu Uban ( berdekatan Nurul Ikan Bakar )Dewan Polis Sg,Dua ( Di belakang Tapak Pesta )Dewan Jubli Perak, Sg Dua ( bersebelahan tapak pesta )Tapak Pesta Open Air ( Dalam tapak pesta )Tapak Pesta Closed Hall  ( Dalam tapak pesta )Recsam Dewan Terbuka Kompleks Belia Dan Sukan Anjung Budi,USM ( Dalam kawasan USM )Dewan Taman SardonDewan Pasar Bayan BaruSunshine Square Ballroom
AREA TOWN Kompleks Masyarakat Penyayang ( bersebelahan dengan rumah Gabenor Penang )Dewan Sri Pinang ( Di Padang Kota)Puspanita Home ( di kawasan sekolah FREE SCHOOL )Dewan Petani Road ( Sungai Pinang )Chinese Town Ballroom ( berdekatan di Little Ind…