Skip to main content

4 Bulan Pertama menyusukan Babyzakwan


*Asalammualaikum*

Hari nie SS tersangat happy nak upload cerita yang paling menyeronokkan bagi setiap ibu- ibu yang menyusukan anak mereka...1 pengalaman yang memang harus dikongsi dengan semua ibu-ibu mahupun bakal bakal ibu kelak. Pengalaman menyusukan anak sendiri...

Alamdulillah berkat doa dan bantuan serta semangat yang diberikan oleh suami SS, kengkawan disekeliling SS, family dan orang orang yang terdekat dengan SS, kini SS bangga menjadi seorang ibu yang dapat menyusukan susu badan sepenuhnya selama 4 ulan pertama. Memang ia merupakan 1 pengalaman yang cukup indah. Memanglah orang cakap menyusukan anak dengan susu badan sendiri memang 1 pengorbanan yang tidak dapat diganti atau tidak dapat dinilai betapa besarnya pengorbanan seorang ibu terhadap anaknya..

Mana taknya...tiap malam bila anak terjaga dan merengek nak susu..si ibu akan bangun dan susukan anak...untuk kenyangkan perut anak dalam keadaan yang mengantuk dan letih..Siapa yang sanggup lakukan sedemikian???Siapa lagi kalau bukan siibu...bak kata orang SYURGA DIBAWAH TELAPAK KAKI IBU....

Bagi SS sendiri memang pengalaman menyusukan Babyzakwan adalah pengalaman yang cukup indah dalam hidup SS. Walaupun SS bekerja namun , SS tetap mengambil waktu sedikit untuk pam susu buat babyzakwan..balik kerja SS kena susukan babyzakwan. memang ia 1 pengalaman yang cukup membanggakan diri sendiri. Jom SS nak share cerita SS menyusukan babyzakwan untuk anda semua.

Sejak Babyzakwan dalam perut lagi SS memang dah berazam nak berikan susu badan sepenuhnya...Berazam nak merasai sendiri bagaimana pengalaman dan pengorbanan seorang ibu nak susukan anaknya dalam apa juga keadaan. Memang sangat advanture kot...Tapi sekarang nie tak perlu nak risau. MAcam macam peralatan canggih dah ada kat pasaran....masuk dalam internet type jer...semua keluar dan siap boleh beli online lagi kot...Ha sebelum kita bercerita panjang lebar, jom kita tengok gambar terbaru Babyzakwan yang semakin comel dan gebu nie...

1 day

2 month


3 month


the latest month

Jom tengok dulu koleksi susu yang SS sempat rakam untuk uolls semua..hehehe masa nie SS dah mula buat stock untuk Babyzakwan masa SS start kerja nanti...alhamdulillah sekarang nie makin hari makin banyak koleksi yang ada. Penuh 1 petiais bahagian freeze...hehhehe..Memang seronok dan rasa bangga bila tengok susu banyak macam nie. Rasa macam tak percaya ja SS ada susu yang banyak macam nie. Kalau dulu SS perah susu untuk Babyzakwan 1 botol 2oz tapi sekarang dah 4oz...banyak dier minum...seronok tengok....

SS mula buat stock untuk babyzakwan since SS dah habis pantang...SS buat ikut pada sukatan yang babyzakwan minum. Sebab kalau kita tak ikut sukatan nanti kalau tak minum, rasa rugi ja susu tu. Apapun terima SS nak ucapkan buat kengkawan yang selalu share info pasal susu ibu nie. Lagipown kita kena rajin juga mentelaah dalam internet sebab memang banyak sangat info tentang penyusuan anak nie...




Actually masa preggy tue SS tak buat preparation pown pasal barang yang nak beli untuk menyusu. SS plan lepas pantang baru nak start beli. Tapi disebabkan SS mengalami bengkak susu pada 2 hari lepas keluar dari ward. Terus SS minta En.Suami belikan SS manual breastpump jenama

S start dari situ SS buat research cara-cara nak kendalikan susu badan yang diperah dan disimpan. Memang sangat renyah sebab SS kena buat macam macam benda. nak cuci la nak keringkan lah nak steam lah....memang ibu-ibu yang sabar dan ra0jin jer boleh buat macam nie. Alhamdulillah SS dapat nak manage semuanya...Memang bab nak jaga kebersihan botol susu storage nie kena teliti dan SS memang banyak bertanya pada kengkawan yang lebih arif dan sekarang alhamdulillah, SS dah tahu banyak perkara tentang cara nak kendalikan susu badan nie. 

Rugi sangat pada ibu-ibu muda yang tak mahu berikan susu badan pada anak depa. Serious sangat rugi. Bukan sebab SS nak tunjuk lagak..tapi hakikatnya susu ibu memang terbaik. Setakat nie babyzakwan demam pown 1 hari jer...bila cek suhu doktor cakap demam pown sikit jer..So happy bila dengar....Then bila tengok sendiri telatah Babyzakwan memang nampak perubahan positif pada dia. makin hari makin bijak...Baru ja umur 3 bulan dan nak berdiri kot.....cepat gilezzzz
Tak caya uolls boleh baca sendiri khasiat susu ibu...



Alhamdulillah SS sangat bertuah kerna tegolong dalam golongan ibu-ibu yang susukan anak sendiri..Terasa cukup hebat dengan diri sendiri....Berkat sokongan suami juga.....Terima kasih sayang!!!....Jomlah SS nak kongsi beberapa gambar yang SS sempat ambil selepas SS selesai memerah susu. Bagi SS sendiri Ss tak rasa malu nak share benda nie dengan smeua orang sebab tak semua orang yang sanggup berkorban nak buat macam nie demi anak sendiri..betul tak???Mana tau mungkin daripada hasil tengok gambar nie depa terasa nak menyusukan anak sendiri pulak!!!!





Ini manual breastfeed pump SS. Pump nie SS bawa travel macam contoh dalam kereta SS still boleh mengepam susu. so tak perlu nak risau cari plug elektrik bagai. Yang elektrik pulak SS tinggal di rumah dan bawa di opis jer. Sebab rasa SS elektrik renyah sikit sebab dia kena cari tempat yang ada sumber elektrik...So bila ada manual...celah mana pown boleh pump...betul dok???

Mungkin ramai jugak yang tahu dan ada yang tidak tahu bagaimana nak dapatkan susu yang banyak dan pekat serta mengenyangkan bayi anda...alhamdulillah setelah seorang kawan iaitu BONDA ZIQRI a.k.a JUELIA yang mengrekemenkan Shaklee pada SS...dan dari sejak itu SS terus mengamalkan minum Esp & Alfalfa untuk set membanyakan susu badan Ss. Mulanya memang macam tak percaya sebab yelah sekarang nie banyak produk yang pelik-pelik. Lagipon orang yang menyusu nie bukan boleh makan sembarangan kang nanti pelik pulak jadi...

Lepas 2 minggu minum alhamdulillah memang hasilnya tak diduga..memang banyak kot....tambahan masa dalam pantang lagi...ayooo sampai baju basah terus...Then terus sepupu SS rekemen SS untuk join the club...So kita terus join dan jual shaklee sampai sekarang...Khasiatnya memang terbaik...bukan saja pada baby..tapi pada siibu itu sendiri...


u guys boleh tengok sendiri kulit babyzakwan dan kulit SS...gebu semacam jer..sampaikan  ada yang bila jumpa babyzakwan face to face...sure akan cakap cantiknya kulit babyzakwan...So SS juga rekemen depa untuk cuba ESP..alhamdulillah depa pown turut alami benda yang sama...okaylah tak mau nak cakap banyak-banyak bukan ada yang suka dok baca pown...Jomlah pakat tengok gambar kami jer...





So those yang berminat nak order set milkbooster nie boleh call SS untuk buat pesanan...
019-543 4377 / surianiesamsudin / ID :966421
Dapat harga lain dari yang lain sekali dengan coaching okay..Jangan tunggu lama-lama sebab anak kita membesar cepat..Nanti tak sempat pulak nak menyusukan anak u`olls dengan susu badan.




Comments

  1. Waaa! rajinnya sis... berat badan turun tak sis? tengah dok baca2 artikel ni tentang berat badan menurun ketika menyusukan anak.. banyak yang kata teknik menurunkan berat badan terutama untuk ibu yang mengandung adalah Breastfeeding (BF) .. tapi ada la kena berpantang2.. klau harap BF je.. memang tak kurang la beratnye.. huhu.. sis camne pulak? cecite cecite..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kenapa Perut Mengeras Ketika Hamil

Assalammualaikukumk semua..



Alhamdulillah minggu nie SS dah pown masuk ke minggu 24 kehamilan. Cepat sungguh masa berjalan. Tapi setiap minggu kehamilan nie, macam macam yang SS alami. MAcam sekarang nie bila masuk je  minggu 24 nie. SS kerap pening dan tak lalu makan, bayangkan 1 hari SS makan nasi 1 kali jer. Kalau dulu SS makan 3 kali atau lebih sebab lapar.

Bila SS tanya akan misi masa buat check up...Depa pown tak pasti sebab setiap orang lain-lain ragam. Tapi memang rasa pelik skitlah.Tambahan bila bangun dari tidur.Memang sakit yang teramat sangat. Pernah sampai 1 pagi tue SS nak bangun nasib suami SS pegang. Kalau tak memang SS dah jatuh kot. 

Dalam usia SS hamil 24 minggu nie pown ,SS dah kerap merasa Baby keraskan badan.kekadang tue sakit dibuatnya....Dan kekadang tertanya kenapa boleh jadi macam nie ???apa yang baby tengah buat sampai cekang perut SS... So SS pown mencari dalam internet dan akhirnya dapat juga info.


Kenapa Perut Mengeras Ketika Hamil??


Berikut antara sebab-sebab…

Tanda - Tanda Nak Bersalin Dah

Sudahkah anda bersedia nak bersalin???
Itulah persoalan yang setiap hari bermain dalam kepala otak SS. Dah bersedia ker SS nak melahirkan anak??? Dah tahu ker tanda-tanda awal nak bersalin?? kekadang tue bila Ss rasa tak sedap perut, rasa memulas,perut rasa kejang terus SS akan fikir  " Eh aku nak bersalin dah ker?"...

Tapi bila  check tak ada tanda-tanda pown. So mungkin tue Brixton Hiks jer...Tapi tiap kali rasa sakit macam tue memang terasa sangat menakutkan sebab memang sakit tue tak terkata. Tapi apapun SS kena sentiasa beready untuk menhadapi situasi ini..

Sekarang SS dah pown 8 bulan ( 32 minggu ) nk masuk 33 minggu jer...Buat masa sekarang jika baby lahir dia dikategorikan sebagai baby Pra-matang...tapi jika dia lahir pada usia 36 minggu insyaallah dia berada dalam situasi bayi yang normal. Tapi SS selalu cakap dengan baby kalau dia nak keluar suruh keluar lepas usia 36 minggu means awal bulan 7 nanti.....hehehehhe..Hopefully insyaallah..mudahan baby dengar cakap ibu…

Senarai Dewan Di Pulau Pinang

Buat semua B2B di Penang yang sedang mencari lokasi untuk mengadakan majlis perkahwinan anda...Jom saya sedia membantu memberikan senarai beberapa lokasi dewan yang boleh anda buat pilihan. Ini adalah a few senarai yang memang agak POPULAR. 
AREA BAYAN BARU / BAYAN LEPAS
Tabung Haji, Bayan Lepas,Pulau PinangSetia Pearl IslandPan Mutiara
AREA SUNGAI DUA / GELUGOR Dewan Merin,Batu Uban ( berdekatan Nurul Ikan Bakar )Dewan Polis Sg,Dua ( Di belakang Tapak Pesta )Dewan Jubli Perak, Sg Dua ( bersebelahan tapak pesta )Tapak Pesta Open Air ( Dalam tapak pesta )Tapak Pesta Closed Hall  ( Dalam tapak pesta )Recsam Dewan Terbuka Kompleks Belia Dan Sukan Anjung Budi,USM ( Dalam kawasan USM )Dewan Taman SardonDewan Pasar Bayan BaruSunshine Square Ballroom
AREA TOWN Kompleks Masyarakat Penyayang ( bersebelahan dengan rumah Gabenor Penang )Dewan Sri Pinang ( Di Padang Kota)Puspanita Home ( di kawasan sekolah FREE SCHOOL )Dewan Petani Road ( Sungai Pinang )Chinese Town Ballroom ( berdekatan di Little Ind…