Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2013

Perkembangan Janin : 14 minggu

Perkembangan Si Kecik : 14 Minggu
Alhamdulillah sekarang nie kandungan SS dah 14 Minggu pown. Buat masa sekarang nie baby sihat dan membesar dengan bagusnya. Makin hari makin membesar saja...tak lama lagi baru dapat rasa tendangan maut si kecik nie...Insyaallah mudahan dia sihat selalu....Tapi mungkin ada juga yang tidak tahu tentang perkembangan kandungannya secara details melainkan dia berjumpa dengan doktor. Ada juga bakal-bakal ibu yang tak pernah tahu tentang lama web BABY CENTER.....banyak info dalam baby center nie...So dari situ SS belajar dan tahu tentang perkembangan si kecik nie :)

Seriously bila adanya laman web macam nie, si bakal ibu macam SS sendiri dapat belajar dan tahu serba sedikit tentang kehamilan nie sampaikan setiap minggu SS akan bercerita pada suami tentang perkembangan anak kami...Sebab suami SS memang tak berkesempatan nak membelek internet sebab terlalu sibuk. So SS menjadi doktor minggu untuk cerita tentang perkembangan anak Kecik nie...


Dari mercu kepala k…

Tanggungjawab Suami Bila Isteri Preggy

Tanggungjawab suami ketika isteri mengandung
Tanggungjawab suami ketika isteri mengandung amat penting untuk memastikan anak mendapat haknya.  Suami mempunyai tanggungjawab memastikan isterinya diberi perhatian dan kasih sayang. Apabila dalam tempoh kehamilan, emosi isteri mudah terganggu. Emosi yang terganggu akan memberi kesan kepada bayi yang dikandung. Oleh kerana itu, suami haruslah menjaga isterinya yang sedang hamil dalam keadaan baik, sihat dan stabil emosinya. Suami boleh membantu melakukan perkara-perkara di bawah ©       Sentiasa memberi dorongan kepada isteri yang menghadapi kesulitan ketika hamil. Berikan kata-kata semangat dan ucapan manis yang mampu memberi kekuatan dan ketenangan kepada isteri. Ada kala dengan ucapan begini, kesusahan yang dialami isteri mampu diatasi. ©       Suami terlibat bersama aktiviti ketika isteri hamil, menghantar dan bersama ketika pemeriksaan bulanan bersama doktor. Mengambil tahu perkembangan janin dan masalah yang mungkin dihadapi isteri © …

Meet the 3 baby boo

Salam untuk semua orang yang membaca dan salam 1 Malaysia buat orang bukan muslim..hehehhe jiwang gitu...feeling patriotik pulak.....Yang paling penting Salam Maulidu Rasul buat semua kaum muslimin dan muslimat..
Bersemperna dengan sambutan maulidur rasul tahun nie, SS mulakan hari dengan membuat bihun sup,..hehehhe sebab teringin nak makan...suami cakap tak berapa uuurrmmm pulak..alahai..takpa ..next time cuba lagi..heheheheh..

Then aktiviti seterusnya ialah membuat lawatan sambil belajar bersama-sama ibu-ibu yang baru melahirkan baby yang comel. Memang sangat teruja nk berjumpa dengan semua baby tue..almaklumlah keterujaan itu datang melanda....1st time dalam seumur hidup SS membeli hamper baby bersama dengan suami iuntuk dihadiahkan untuk semua baby tue..sangat suka....heheheheheh...


DESTINASI PERTAMA....Bertemu Baby Ziqri

Nama sebenar : Al-Ziqri Zulqarnain Bin Muhammad Al-Khaththab
Tarikh lahir :  26/12/2012
Time Lahir : 10.47 pagi
Berat : 3.4kg


Inilah kali pertama SS dan suami j…

Air Tangan Isteri besar pahalanya....

Air Tangan Isteri besar pahalanya....
Itulah tajuk yang SS nak ceritakan dalam entry SS kali nie tentang nikmat dan pahala air tangan isteri untuk suaminya...Mungkin ada yang ambil berat tentang hal ini dan mungkin ada yang sambil lewa tentang hal ini..tapi itu terpulang pada setiap individu. Tapi bagi SS sendiri, kalau SS tak masak untuk suami sure rasa sangat serba salah sebab suami SS nie, suka masakan dirumah daripada makan diluar. Katanya lebih sedap dan lebih selesa.

Untuk pengetahuan semua,nasiblah SS nie suka jugak memasak....so rasa tak beban la klu nak masak. Sebab dari sebelum kawin lagi SS nie suka memasak. So bila dah kawin tue, alhamdulillah nak makan pown senang sebab suami pun suka SS masak. Setiap hari lepas balik kerja SS akan singgah di pasar untuk beli brangan basah. So balik dan masak. Baru fresh...hehehhe...bukan banyak pown makan untuk 2 orang jer. Cuma kalau rajin masak lebih. SS ajak kawan SS sekali mai makan...

Ini adalah antara menu yang SS masak...
Memang …

Si Kecik dalam Perut....

Assalammualaikum semua....

Wah wah wah...terasa makin hari makin cantik pulak mak buyung nie...Alhamdulillah berkat suami SS menjaga makan dan minum dan juga si kecik dalam perut nie sedang membesar...hehhehehe...semuanya selamat....

Kemarin 21 Januari 2013 adalah hari SS membuat temujanji dengan Tuan Doktor untuk membawa si kecik nie berjumpa dengan ibu & abah dia secara live..hehhehe gitukan.....over SS nie...Kalau selalunya SS bersendirian nak tengok perubahan dan perkembangan si kecik dalam perut.Tapi hari nie SS bersama Suamie ke hospital Lam wah EE untuk tengok si kecik secara live...Happy mood... Tapi yang paling excited ialah suami SS...MAna taknya 2 bulan baru dia boleh tengok si kecik dier makin membesar dalam perut isteri dier...

Kalau mulanya dia tengok hanya ada bulatan hitam yang suami SS konfius apakah benda itu, dan selepas diterangkan itu ialah kandung baby baru dia tahu...Kiranya selepas itu, SS hanya tunjukkan gambar yang di scan oleh doktor sahaja. Itupun dia …

Tak boleh renggang dengan suami

Tudia....tengok tajuk pown dah tau dah...kisah nak jiwang jiwang...Bukan apa just SS nak kongsi 1 cerita tentang pengalaman menjadi ibu mengandung yang comel nie. Memang tak dinafikan bila kita pregnant nie suami akan lebih sayang....kita akan menjadi perhatian banyak orang....dan kita akan diberikan keutamaan oleh orang lain..
Sebelum nie, SS pernah dengar 1 kisah 2 couple nie yang dah preggy...So bila si isteri tahu dia berbadan dua, dia terus tak boleh nak bau badan suami dia...Sampaikan terpaksa duduk berjauhan di kampung,,,Kesian si suami kena berulang alik....Tapi si suami sangat penyabar....demi cinta u`olls...Hampir 4 bulan klu SS tak silap....itupun diceritakan oleh tuan punya badan...hehehhehe....Sekarang nie alhamdulillah dia dah melahirkan anak perempuan yang cukup comel...Nama dia Zara...( kepada eyta & kimi ) jangan marah yer.....
Tapi lepas SS kahwin, SS cukup takut kalau pregnant nanti apa pulak alahan yang SS akan dapat...So lepas SS disahkan pregnant..alhamdulil…

Part 2 : Proses Bagi Kucing Musim 2

Alohaaa.....

Bila cakap pasal kucing nie...teringat pulak time SS dan hubby serahkan 3 ekor kucing kami kepada penjaga yang baru....Alison dan 2 ekor anak dia yang baru lahir...Memang sangat sedih...Siap menangis kot bila hubby ambik si Alison tue dan dia say to kucing yang lain :

"alison nak pie dah...jaga diri semua tau..."

Kucing lain pown macam pepaham jer apa yang hubby SS cakap...ishhh sedih  kot time tue....kami 2-2 terdiam tak terkata sebab rasa sangat sedih...

So this time kami akan serahkan pulak lagi 2 pasang kucing yang kami bela dari kecil iaitu Jenny & Jackie serta baka segala bapak....iaitu Suzy yang sedang mengandung lagi....dan juga Ziko dia bapak kucing yang tak garang tak manja macam gila....Depa nie semua bukanlah kucing parsi atau kucing kacukan..Tapi depa nie semua ada kucing biasa yang kami ajar mereka makan makanan kucing sahaja iaitu SMARTHEART sahaja. So bila depa makan makanan tue, bulu deps serious macam bulu carpet..sangat tebal dan tak ada k…

Boboi & Gugurl ???

Hello Mummy to Be di luar sana...

Rasa macam lama SS tak upload kisah tentang hal ibu-ibu mengandung nie...Actually banyak dan macam-macam benda yang nak dikongsikan bersama. apa yang terjadi dan apa yang dirasai oleh seorang ibu comel macam SS nie..hehhehehe

Tapi sejak SS disahkan preggy nie...Orang yang paling exciteed nak tahu dapat baby apa ialah My Second sister.....dia yang sangat teruja itu siap pie tengok calender Cina nak tahu baby apa yang SS akan dapat nanti....katanya Baby Gurl...hehehhehe...SS pown teruja kot..biasalah naluri seorang ibu mestilah nak anak sejenis dengan dia..hehhehe

Tapi bila SS cerita kisah nie kat suamie SS..dia pulak tetiba renung muka SS dan cakap...

" kita dapat baby boi nie"......kata dia sambil tersenyum...

hehehhe...gitukan...feeling habis suamie SS kan...kekadang dok bergaduh manja nak dapat baby favourite masing-masing..hehheh....Tapi kami tak kisahkan dapat apa pown jadi asalkan dia selamat dilahirkan...

Jom belek jap calender nie :




My 26th Besday Celebration

My 26Th Besday Celebration Ever..


Alhamdulillah akhirnya sampai juga tarikh 9 Januari 2013....Menyambut besday SS yang ke 26 Tahun pada tahun nie. Tapi tahun nie SS sambut dalam keadaan yang cukup sedih sebab SS demam panas...39 darjah celcious...Tudia Punya tinggi kan....Nak buat macam mana...tahun nak bertukar umur meningkat...hehhehee...
Tapi alhamdulillah dalam masa SS tengah terlantar di rumah bersama suami yang turut dijangkiti virus demam tue..Masih ada lagi kengkawan yang menghantarkan SMS wish Happy besday...Thanks ya...Ada yang sempat SS balas dan ada yang tak sempat SS balas.....hopefully depa will understand keadaan SS masa time tue...

Terima kasih juga SS ucapkan kepada kawan diopis SS yang telah sudi menyiapkan 120 biji Cupcake yang SS order semperna besday SS tahun nie. SS buat kenduri sikit. Kalau dlu SS pernah buat di opis lama..Tahun nie SS ulanginya sekali lagi untuk bersedekah sikit sebab tahun 2013 tahun yang cukup indah buat SS dan suamie...

Apapun SS nak ucapkan…

8 AZAM Tahun 2013

ASSALAMMUALAIKUM...
Yahoo....dah masuk tahun 2013 pun....cepat sungguh masa berlalu.....Dan tak sangka macam-macam yang kita semua lalui....Tapi alhamdulillah semuanya kita dapat atasi bersama....Bila bercakap pasal tahun baru nie, banyak juga SS tengok dalam FB ada yang dok bercerita dan meluahkan rasa kesedihan sepanjan0g tahun 2012....Bagi SS juga tahun 2012 memang tahun yang banyak memberikan kenangan sedih buat SS...Bukan SS jer tapi ramai juga orang dan banyak yang mengharapkan yang terbaik buat tahun 2013 nie...Hehehhehe....Apapun masih sempat lagi SS nak ucapkan selamat tahun baru 2013 buat semua pembaca belog SS nie....Sama ada yang baru atau tidak....SS harapkan tahun 2013 nie memberikan kita semua semangat baru untuk meneruskan hidup kita...

Bersemperna dengan sambutan Hari Lahir SS yang ke 26 Tahun nie...SS dengan lafaz bismillah..ingin berkongsikan AZAM TAHUN 2013 dengan anda....memang banyak azam yang SS nak laksanakan.Insyaallah SS akan cuba usahakan sehingga terlaksan…

Lepak with My Sister Twin

Last Saturday merupakan hari sakit SS...So sepanjang hari SS duduk dirumah tunggu suami pulang sambil menjahit manik pada baju pengantin hehehhhe...then sambil tue tonton cerita hindustan TAAL...gitukan....hehehhe...nak buat macam mana..nak berjalan pown tak mampu..So duduk jer lah kt rumah. Tapi alhamdulillah bila senja dan nak habis kesakitan ini dah berkurangan dan SS telah memujuk suami untuk bawa SS ke rumah kakak SS yang tak jauh dari rumah kami...Tujuannya ialah nak tengok 2 anak comey ( twin) akak SS Farihah & Farihin..
alahai so comey depa nie....dah 8 bulan dah besar...cepat sungguh masa berlalu....tak tau nak gambarkan perasaan macam mana bila tengok depa 2 orang nie...Srious comey gila..tambahan sekarang dah kenai orang dan dah pandai nak main-main...

Ini adalah si adik FARIHIN....budak nie susah nak gelak..bak kata orang muka eksen..tapi seklai dia gelak handsome kot..hehhehe...

Ini pulak si kakak..FARIHAH....budak sorang nie sangat gedik tak boleh nak tengok camare …