Skip to main content

My 2nd Journey Of Pregnancy | Welcome to our family baby



Assalammualaikum semua...
alhamdulillah hari nie dah pun masuk 1 April 2015, mesti ramai yang sibuk terkena APRIL FOLL kan!!!ahhaha dulu masa aku kat sekolah memang selalu sangat terkena even dengan mak sendiri pun kena jugak..hahhahahaha...tapi this time entry yang aku nak sharing nie bulan tentang APRIl FOLL tapi ini betul-betul kejadian yang berlaku!!!1

Apapun aku just nak ucapkan ALHAMDULILLAH kerana diberi peluang sekali lagi untuk "Pregnant" buat kali yang ke-3...Yang kedua walaupun hanya sempat berada 3 bulan dalam rahim aku, aku tetap kategorikan sebagai anak ke-2. Iam so happy for this time. When 3 become 4 :)


LEWAT DATANG BULAN

Lepas zakwan dah berusia 1 tahun lebih, aku tanya dengan suami aku, awak nak tambah sorang lagi ker? kataya belum lagi bagi zakwa besar sikit, lagipun awak baru jer gugur kan!!! so its okay klu ada rezeki alhamdulillah..kalau tak ada rezeki pun tak kisah...kita tunggu jer...So lepas tunggu punya tunggu, tetiba suami aku pun tanya,

" eh, awak tak mai period lagi ka??"
" belum lagi, baru lewat 4 hari!!, last month lewat 5 hari, tunggu jer lah "

so aku pun tunggulah..sampai pada 1 hari....

"abang, saya tak mai period dah lewat 9 hari nie!!" - buat muka panik!!
"takpa tunggulah jangan cek, nanti la cek bagi lambat lagi !" - jawab suami aku selamba

---------------------------------------------AKU nie jenis ketegak-------------------------------------------------

Aku pun dengan perasaan yang gedik pun belilah pregnancy test untuk cek sebab kali nie dok rasa tanda-tanda pelik melanda diri.Selalunya orang akan buat test pagi pagi selepas bangun tidur, tapi aku beli masa lunch time dan terus test petang tu jugak kat opis..inilah namanya gedik..hahhaha....lepas 3 minit tu!!!! inilah hasilnya >>>>>>>>>>







IM PREGNANT!!!! FINALLY 

Lepas check tu, aku pun terfikir cam mana aku nak bagi suprise kat suami aku erk?? sebab kali nie dia pulak yang ca teruja sangat!!! erm..takpa kita buat simple jer...
lepas balik kerja tu , masa dok lepak depan TV, aku cakap..
" tadi saya beli nie, tengok cantik tak?" - sambil aku bgi 1 kotak kecik bagi husband aku tengok. 

" eh..yaka nie??? zakwan nak dapat adik dah...yeahhhh!!!!! " - senyum sampai ke telinga sambil peluk aku dan ucapkan terima kasih sayang...cewah feeling romantikkan!!!hehehee

So lepas tu aku pun minta pulak reward dari suami aku pulak..makan apa??? its fish n chips!!!
jom!!!!






Alhamdulillah rezeki kami kali nie, Selepas keguguran pada kandungan ke-2 aku ada jugak terasa frust menonggeng takut tak ada rezeki nak tambah anak lagi sebab banyak yang cakap lepas buat D&C ada yang susah nak lekat. Tapi alhamdulillah, berkat aku makan juga supliment shaklee nie, kita mencuba dan berusaha namun tuhan yang tentukan...
Hopefully kandungan kali nie akan bertahan lama, so mana makanan yang tak sesuai tu kena jauhkan dulu demi keselamatan si ibu & si comel dala perut ibu nie...

Doakan yang terbaik buat kami yer...
Insyaallah kali nie , aku nak kasi details sikit cerita tentang kehamilan adik zakwan nie. bukan aku ja yang teruja, si zakwan pun dah nampak tanda tanda nak jadi abang dah....Memang tak sangka dalam masa yang singkat jer usia zakwan dah 1 tahun 8 bulan dia nak jadi abang...nanti aku update cerita zakwan dengan bump bump comel nie :)

Terima kasih buat semua kengkawan yang mendoakan kami sekeluarga :)



Comments

Popular posts from this blog

Tanda - Tanda Nak Bersalin Dah

Sudahkah anda bersedia nak bersalin???
Itulah persoalan yang setiap hari bermain dalam kepala otak SS. Dah bersedia ker SS nak melahirkan anak??? Dah tahu ker tanda-tanda awal nak bersalin?? kekadang tue bila Ss rasa tak sedap perut, rasa memulas,perut rasa kejang terus SS akan fikir  " Eh aku nak bersalin dah ker?"...

Tapi bila  check tak ada tanda-tanda pown. So mungkin tue Brixton Hiks jer...Tapi tiap kali rasa sakit macam tue memang terasa sangat menakutkan sebab memang sakit tue tak terkata. Tapi apapun SS kena sentiasa beready untuk menhadapi situasi ini..

Sekarang SS dah pown 8 bulan ( 32 minggu ) nk masuk 33 minggu jer...Buat masa sekarang jika baby lahir dia dikategorikan sebagai baby Pra-matang...tapi jika dia lahir pada usia 36 minggu insyaallah dia berada dalam situasi bayi yang normal. Tapi SS selalu cakap dengan baby kalau dia nak keluar suruh keluar lepas usia 36 minggu means awal bulan 7 nanti.....hehehehhe..Hopefully insyaallah..mudahan baby dengar cakap ibu…

Kenapa Perut Mengeras Ketika Hamil

Assalammualaikukumk semua..



Alhamdulillah minggu nie SS dah pown masuk ke minggu 24 kehamilan. Cepat sungguh masa berjalan. Tapi setiap minggu kehamilan nie, macam macam yang SS alami. MAcam sekarang nie bila masuk je  minggu 24 nie. SS kerap pening dan tak lalu makan, bayangkan 1 hari SS makan nasi 1 kali jer. Kalau dulu SS makan 3 kali atau lebih sebab lapar.

Bila SS tanya akan misi masa buat check up...Depa pown tak pasti sebab setiap orang lain-lain ragam. Tapi memang rasa pelik skitlah.Tambahan bila bangun dari tidur.Memang sakit yang teramat sangat. Pernah sampai 1 pagi tue SS nak bangun nasib suami SS pegang. Kalau tak memang SS dah jatuh kot. 

Dalam usia SS hamil 24 minggu nie pown ,SS dah kerap merasa Baby keraskan badan.kekadang tue sakit dibuatnya....Dan kekadang tertanya kenapa boleh jadi macam nie ???apa yang baby tengah buat sampai cekang perut SS... So SS pown mencari dalam internet dan akhirnya dapat juga info.


Kenapa Perut Mengeras Ketika Hamil??


Berikut antara sebab-sebab…

Senarai Dewan Di Pulau Pinang

Buat semua B2B di Penang yang sedang mencari lokasi untuk mengadakan majlis perkahwinan anda...Jom saya sedia membantu memberikan senarai beberapa lokasi dewan yang boleh anda buat pilihan. Ini adalah a few senarai yang memang agak POPULAR. 
AREA BAYAN BARU / BAYAN LEPAS
Tabung Haji, Bayan Lepas,Pulau PinangSetia Pearl IslandPan Mutiara
AREA SUNGAI DUA / GELUGOR Dewan Merin,Batu Uban ( berdekatan Nurul Ikan Bakar )Dewan Polis Sg,Dua ( Di belakang Tapak Pesta )Dewan Jubli Perak, Sg Dua ( bersebelahan tapak pesta )Tapak Pesta Open Air ( Dalam tapak pesta )Tapak Pesta Closed Hall  ( Dalam tapak pesta )Recsam Dewan Terbuka Kompleks Belia Dan Sukan Anjung Budi,USM ( Dalam kawasan USM )Dewan Taman SardonDewan Pasar Bayan BaruSunshine Square Ballroom
AREA TOWN Kompleks Masyarakat Penyayang ( bersebelahan dengan rumah Gabenor Penang )Dewan Sri Pinang ( Di Padang Kota)Puspanita Home ( di kawasan sekolah FREE SCHOOL )Dewan Petani Road ( Sungai Pinang )Chinese Town Ballroom ( berdekatan di Little Ind…