Skip to main content

Cerita raya tahun nie | Story Of Raya


Assalammualaikum semua...Ya Allah rasanya macam cepat ja masa berlalu hari nie dah pun Syawal ke-18..gila weiii tak sangka cepat sungguh masa berlalu. Tahun nie rasa alhamdulillah SS rasa happy sebab baru pertama kali kami pakai baju raya sedondon dek akibat tahun lepas plan tak menjadi. So tahun nie walaupun macam-macam dugaan yang SS alami, tapi alhamdulillah Allah mendengar segala rintihan SS. Yeahh baju raya kami cantik tau....seronok gila warna Emelard Green.Design customade by tailor saya sendiri. okay tak mau nak cerita pasai baju raya tapi nak cerita pasai hari raya 2017.

Like every year mesti part pagi raya nak balik mana mesti jadi..So tahun nie memandangkan tahun dirumah saya, En.Somi ada jugak tanya tahun nie balik rumah saya okay. SS ikut ja tak kisah sebab memang dalam 1 negeri yang sama. Tak ada masalah. Tapi kami bersepakat untuk beraya di rumah mak SS di Kampung Baru Ayer Itam. Bila ada nak nie memang raya kita lain macam sikit. terutama sekali time nak packing baju, kira wajib bawak beg tarik sebab senang nak letak baju berpasang pasang...kesabaran sungguh...

So hari nie baru SS sempat nak sharing gambar family SS raya 2017..ada yang snap guna phone dan camera...memang tahun nie selfie sakan sampai memory full tau...Kalau tahun lepas SS cerita pasai keluarga mertua...So tahun nie nak cerita memory raya SS bersama ????


Sebelum tu tataplah wajah HERO HERO SURIHATI SURIANIE
Ya Allah melting tengok gambar nie, macam tak sangka ada 1 gambar potret family walaupun si Abang Zarif muka dia macam blur sebab dia tak reti nak duduk diam.ahhaha.Tapi suka gambar nie..Card raya tahun depan..mesti cantik:)





Gambar dengan bekas tunang SS....

Okay now SS nak sharing pulak moment dengan family...Kami ambil gambar lepas dah salam-salam semua adik beradik walaupun taklah formal sangat..tapi pagi tu memang agak touching jugak....


Hero Hero Surihati bersama NENEK ( mak SS)


Gambar sebahagian ja..iaitu family abang SS dan kakak SS saja...


Nenek & Atok dengan cucu cucu. Semuanya ada 12 orang..tapi yang ada nie baru 7..lagi 5 tak ada...tunggu nanti next edition punya gambar.
 
Ini Gambar Family Abg SS..4 orang dah anak dia...

Yang nie tak mau cakap..ampa pun dah kenai dia..Blogger Penang Popular Jumie Samsudin.Yang kecik tu bukan anak dia tau....heehhehhe

Gambar kami.....lagi 2 tak cukup ...

Family SS dengan mak & Bapak
Suka Gambar nie.......


Ini style apa pun tak tau.....


Pagi raya dah mood swing budak nie...hahahha...tahun nie memang tak byk gambar raya dia..sebab "ZARIF MALU" 

Semakin bijak...Tahun nie dia sangat handsome pokai baju kurta...

Atuk dan cucu

Inilah 3 bunga cucu cucu Atok dan nenek...lagi 9 semua lelaki




Baiklah dah pun satle gambar hari raya pertama dengan family. Actually byk lagi gambar ...tak boleh nak upload sebab byk yg blur dan tak clear...so mana yang sempat ja...susah nak pgg phone sekarang nie bila ada Hero 2 orang. Now kita sharing pulak kisah Raya ke-2. Raya ke 3 , ke4 dan seterusnya....
 Raya kedua kami still beraya dalam penang ja sebab raya esok tu baru ke seberang...So raya kedua nie beraya 1 rumah ja iaitu rumah pakcik SS. Time tu memang stress gila bila sia abang zarif buat pasai....aduhai menguji kesabaran tau...So daripada benda nak meleret kami decide untuk balik rumah dan bagi anak anak rehat dengan cukup...Lepas tu baru kami berjalan balik...So raya ke2 yang nie yang ada.....hahahahahha





Raya Ke3...Kami semua balik kampung...bukan jauh pun Tapi di Jawi ja..Rumah nenek SS dan Bandar Baru rumah Kampung Arwah Tok Suami SS. dekat ja....So kali nie banyak sikit gambar dia...


Ini kakak Aliya dah 5 tahun.Anak susuan SS okay...besaq dah dia nie..

inilah nenek iolls NENEK IJa

Inilah nenek SS iaitu mak kepada Mak iolls, kalau belah bapak dah tak ada...So yang sebelah iolls tu kakak sulung.dan sebelah mak tu kakak no.2. mukla kami sama tak???ada yang cakap muka iolls sama macam mak..tapi ampa tengoklah sendiri....sama atau tak sama??? mana kembangnya???hahahhahaha

JANGAN KECAM KAMI!!! ini buat kerja gila dengan anak menakan iolls no.2 hana mashitah



Balik kampung kat Bandar Baru best sikit baru ada suasana kampung sebab ada sawah bendang... memang syok kalau nak ambil gambar..Tapi klu tak ada geng memang tak best...Kali nie kami balik tak sama time so selfie sorang sorang ja...En.Somi jadi photoman...

GAMBAR NIE MEMANG WIN!!!! siap iolls masuk competition..hope menang!!!!

Raya ke 4 dan seterusnya memang tak beraya kat mana pun, just balik rumah mak dan siapkan menu, mak kata nanti orang nak mai, So ss berkampung ja kat rumah mak SS..So menantikan tetamu yang datang.. Yang dinantikan ialah Adik kesayangan SS iaitu adik kadok :)

\
Kami saja posing depan pintu masuk tempat kami mula mula cari duit..Pintu Kedai lama iolls THE HOUSE OF RED GINCU..rindunya....suka gambar nie memang nampak so natural kan..dia tak makeup, SS pun tak make up....tapi sebalik gambar nie ada 1001 persoalan yang bermain di fikiran...




 Ini pulak kawan sejawatan dulu, kerja TM. Ya Allah tahun nie kami berkesempatan berjumpa..Dia dah 4 orang anak alhamdulillah sihat 3 lelaki dan sorang perempuan baru 9 bulan...Hebat kawan aku nie.....walaupun kami jauh tapi kami masih lagi berhubung....INsyaallah tahun depan kita jumpa lagi mana iolls pulak ber5 pulak...hehehhe




Ini ahli baru keluarga suami SS ...baby Dani...nasiblah time raya tu tak boleh nak gomoi dia sebab SS selsema so kena duduk jauh jauh..nanti jumpa baru boleh gomoi dia....


Yang nie jangan nak cakap...Eila...1st time setelah hampir 5 tahun kerja dengan dia baru dapat p rumah dia di Mengkuang..Dok plan cakap nak p tak p jugak...last sekali cakap kat En,Somi jomlah kita p lambat pun takpa asalkan kita p..wlalupun kami tersesat dalam hutan..hahahhahahah,,Eila aku dah sampai rumah hang dah weiii


Bersama anak anak menakan sepupu..Siapa saya Iolls nie makcik depa!!!!


Perkenalkan yang tengah tu bakal jadi menantu cucu sulung..jeng jeng jeng....


Okaylah yang nie ja nak kongsi. semoga gambar tahun nie bagi kenangan terindah buat SS. Tahun depan kalau nak tengok boleh bukak blog nie..insyaallah tak akan pernah hilang..Walaupun SS tak ada nanti masih boleh uolls tengok kan..


SELAMAT HARI RAYA SEMUA











Comments

Popular posts from this blog

Tanda - Tanda Nak Bersalin Dah

Sudahkah anda bersedia nak bersalin???
Itulah persoalan yang setiap hari bermain dalam kepala otak SS. Dah bersedia ker SS nak melahirkan anak??? Dah tahu ker tanda-tanda awal nak bersalin?? kekadang tue bila Ss rasa tak sedap perut, rasa memulas,perut rasa kejang terus SS akan fikir  " Eh aku nak bersalin dah ker?"...

Tapi bila  check tak ada tanda-tanda pown. So mungkin tue Brixton Hiks jer...Tapi tiap kali rasa sakit macam tue memang terasa sangat menakutkan sebab memang sakit tue tak terkata. Tapi apapun SS kena sentiasa beready untuk menhadapi situasi ini..

Sekarang SS dah pown 8 bulan ( 32 minggu ) nk masuk 33 minggu jer...Buat masa sekarang jika baby lahir dia dikategorikan sebagai baby Pra-matang...tapi jika dia lahir pada usia 36 minggu insyaallah dia berada dalam situasi bayi yang normal. Tapi SS selalu cakap dengan baby kalau dia nak keluar suruh keluar lepas usia 36 minggu means awal bulan 7 nanti.....hehehehhe..Hopefully insyaallah..mudahan baby dengar cakap ibu…

Kenapa Perut Mengeras Ketika Hamil

Assalammualaikukumk semua..



Alhamdulillah minggu nie SS dah pown masuk ke minggu 24 kehamilan. Cepat sungguh masa berjalan. Tapi setiap minggu kehamilan nie, macam macam yang SS alami. MAcam sekarang nie bila masuk je  minggu 24 nie. SS kerap pening dan tak lalu makan, bayangkan 1 hari SS makan nasi 1 kali jer. Kalau dulu SS makan 3 kali atau lebih sebab lapar.

Bila SS tanya akan misi masa buat check up...Depa pown tak pasti sebab setiap orang lain-lain ragam. Tapi memang rasa pelik skitlah.Tambahan bila bangun dari tidur.Memang sakit yang teramat sangat. Pernah sampai 1 pagi tue SS nak bangun nasib suami SS pegang. Kalau tak memang SS dah jatuh kot. 

Dalam usia SS hamil 24 minggu nie pown ,SS dah kerap merasa Baby keraskan badan.kekadang tue sakit dibuatnya....Dan kekadang tertanya kenapa boleh jadi macam nie ???apa yang baby tengah buat sampai cekang perut SS... So SS pown mencari dalam internet dan akhirnya dapat juga info.


Kenapa Perut Mengeras Ketika Hamil??


Berikut antara sebab-sebab…

Senarai Dewan Di Pulau Pinang

Buat semua B2B di Penang yang sedang mencari lokasi untuk mengadakan majlis perkahwinan anda...Jom saya sedia membantu memberikan senarai beberapa lokasi dewan yang boleh anda buat pilihan. Ini adalah a few senarai yang memang agak POPULAR. 
AREA BAYAN BARU / BAYAN LEPAS
Tabung Haji, Bayan Lepas,Pulau PinangSetia Pearl IslandPan Mutiara
AREA SUNGAI DUA / GELUGOR Dewan Merin,Batu Uban ( berdekatan Nurul Ikan Bakar )Dewan Polis Sg,Dua ( Di belakang Tapak Pesta )Dewan Jubli Perak, Sg Dua ( bersebelahan tapak pesta )Tapak Pesta Open Air ( Dalam tapak pesta )Tapak Pesta Closed Hall  ( Dalam tapak pesta )Recsam Dewan Terbuka Kompleks Belia Dan Sukan Anjung Budi,USM ( Dalam kawasan USM )Dewan Taman SardonDewan Pasar Bayan BaruSunshine Square Ballroom
AREA TOWN Kompleks Masyarakat Penyayang ( bersebelahan dengan rumah Gabenor Penang )Dewan Sri Pinang ( Di Padang Kota)Puspanita Home ( di kawasan sekolah FREE SCHOOL )Dewan Petani Road ( Sungai Pinang )Chinese Town Ballroom ( berdekatan di Little Ind…