Skip to main content

Abang Zakwan Dan Adik Zill Qayyim

Assalammualaikum semua....
Siapa kat sini yang dah beranak banyak???terutama anak lelaki???Angkat tangan atau angguk ja....Seronok tak ada anak kan??Macam macam perangai dah..tambahan si anak sulung tu memang dah tunjuk perangai dia...SS terasa teruja nak cerita pasal perangai anak sulung SS nie. Muhammad Zarif Zakwan. Sejak SS hamil pun SS dah ajar dia dalam perut tu ada adik..Sampai sekarang dia tahu adik dia yang mana....kalau cakap pasla adik dia tau...Kalau tunjuk barang adik semua dia tau siapa punya..Mana dia punya mana adik punya...Alhamdulillah....


Since masa SS bersalin dan balik ke rumah.So far adik tu taklah dia kacau..dia tumbuk ka dia pijak ker....cuma setiap kali bangun tidur mesti dia akan tanya adik..tanya abah...itu perangai Zakwan. Memang nampaklah perangai abang-abang dia tu. Kalau masa dalam pantang tu kalau minta dia tengokkan adik sementara SS mandi ka...memang dia akan tengok. kalau adik nangis dia akan tolong calm kan adik sambil tepuk dada adik dan cakap " awat dikk...angissss..." kekadang tu rasa tak confident sangat....SS pun intip celah celah tirai tu memang nampak dia jaga adik dier....



Masa Zill Qayyim dalam pantang memang SS tak berani nak bg dia rapat sangat..biasalah sebab semua masih lembut lagi. Tapi yang SS respect si Zakwan nie kalau bab nak cium adik dia.. Memang lembut ja dia cium tak macam budak lain. Dia punya cara nak cium bermula dari pipi kanan dna kiri, dahi, mata, hidung, mulut dan bawah dagu..Once dia dah cium baru dia puas dan dia akan main dan tak kacau adik dia. So time dia nak cium tu memang SS tak halang pun just tengok dan cakap plan plan dengan dia. Dia faham.:)



Sejak Si adik pun dah semakin besar dan dah nampak apa yang ada disekeliling dia, perkara yang paling penting di mata adik ialah abang zakwan dia. Kalau dia tak nampak si abang.mesti dia akan jerit sampai nampak abang dia baru dia diam. Kekadang tu dia akan renung perangai abang dia main dan senyum. Mungkin dia pun tahu itu abang dia dan dia pun tak sabaq nak tunggu masa nak main.

Bila pulak mai mood rajin, si abang akan tolong SS buang pampers adik, ambil bantal adik, ambil pampers dan lain-lain. Tapi bila mai mood dia malas.memang hampeh 1 benda pun dia tak mau...Dia akan jawab "satttt......." tapi sampai ke sudah dia tak akan buat..hahhahahha


Bukan mudah nak jaga anak 2 orang nie.. Yang di abang perangai lain, yang si adik perangai lain. Nak ambil masa untuk serasikan perangai depa nie memang menguji kesabaran. Apapun SS sangat bersyukur sebab dapat anak anak yang comel, bijak , cerdik dan cergas dan paling utama sekali..ANAK LELAKI. nanti bila dah kawin tu depa 2 tetap tak akan jauh dengan SS insyaallah....Semoga depa 2 nie membesar dengan sempurna dan jadi anak yang SOLEH. So nanti dah besar jaga ibu macam mana ibu jaga ampa 2 okay. 

Ibu tak kisah kerja apapun asalkan jangan lupa ibu..Kalau ibu tak adan Zakwan kena jaga adik tau....sebab adik pun sayang abang jugak...

Comments

Popular posts from this blog

Tanda - Tanda Nak Bersalin Dah

Sudahkah anda bersedia nak bersalin???
Itulah persoalan yang setiap hari bermain dalam kepala otak SS. Dah bersedia ker SS nak melahirkan anak??? Dah tahu ker tanda-tanda awal nak bersalin?? kekadang tue bila Ss rasa tak sedap perut, rasa memulas,perut rasa kejang terus SS akan fikir  " Eh aku nak bersalin dah ker?"...

Tapi bila  check tak ada tanda-tanda pown. So mungkin tue Brixton Hiks jer...Tapi tiap kali rasa sakit macam tue memang terasa sangat menakutkan sebab memang sakit tue tak terkata. Tapi apapun SS kena sentiasa beready untuk menhadapi situasi ini..

Sekarang SS dah pown 8 bulan ( 32 minggu ) nk masuk 33 minggu jer...Buat masa sekarang jika baby lahir dia dikategorikan sebagai baby Pra-matang...tapi jika dia lahir pada usia 36 minggu insyaallah dia berada dalam situasi bayi yang normal. Tapi SS selalu cakap dengan baby kalau dia nak keluar suruh keluar lepas usia 36 minggu means awal bulan 7 nanti.....hehehehhe..Hopefully insyaallah..mudahan baby dengar cakap ibu…

Kenapa Perut Mengeras Ketika Hamil

Assalammualaikukumk semua..



Alhamdulillah minggu nie SS dah pown masuk ke minggu 24 kehamilan. Cepat sungguh masa berjalan. Tapi setiap minggu kehamilan nie, macam macam yang SS alami. MAcam sekarang nie bila masuk je  minggu 24 nie. SS kerap pening dan tak lalu makan, bayangkan 1 hari SS makan nasi 1 kali jer. Kalau dulu SS makan 3 kali atau lebih sebab lapar.

Bila SS tanya akan misi masa buat check up...Depa pown tak pasti sebab setiap orang lain-lain ragam. Tapi memang rasa pelik skitlah.Tambahan bila bangun dari tidur.Memang sakit yang teramat sangat. Pernah sampai 1 pagi tue SS nak bangun nasib suami SS pegang. Kalau tak memang SS dah jatuh kot. 

Dalam usia SS hamil 24 minggu nie pown ,SS dah kerap merasa Baby keraskan badan.kekadang tue sakit dibuatnya....Dan kekadang tertanya kenapa boleh jadi macam nie ???apa yang baby tengah buat sampai cekang perut SS... So SS pown mencari dalam internet dan akhirnya dapat juga info.


Kenapa Perut Mengeras Ketika Hamil??


Berikut antara sebab-sebab…

Senarai Dewan Di Pulau Pinang

Buat semua B2B di Penang yang sedang mencari lokasi untuk mengadakan majlis perkahwinan anda...Jom saya sedia membantu memberikan senarai beberapa lokasi dewan yang boleh anda buat pilihan. Ini adalah a few senarai yang memang agak POPULAR. 
AREA BAYAN BARU / BAYAN LEPAS
Tabung Haji, Bayan Lepas,Pulau PinangSetia Pearl IslandPan Mutiara
AREA SUNGAI DUA / GELUGOR Dewan Merin,Batu Uban ( berdekatan Nurul Ikan Bakar )Dewan Polis Sg,Dua ( Di belakang Tapak Pesta )Dewan Jubli Perak, Sg Dua ( bersebelahan tapak pesta )Tapak Pesta Open Air ( Dalam tapak pesta )Tapak Pesta Closed Hall  ( Dalam tapak pesta )Recsam Dewan Terbuka Kompleks Belia Dan Sukan Anjung Budi,USM ( Dalam kawasan USM )Dewan Taman SardonDewan Pasar Bayan BaruSunshine Square Ballroom
AREA TOWN Kompleks Masyarakat Penyayang ( bersebelahan dengan rumah Gabenor Penang )Dewan Sri Pinang ( Di Padang Kota)Puspanita Home ( di kawasan sekolah FREE SCHOOL )Dewan Petani Road ( Sungai Pinang )Chinese Town Ballroom ( berdekatan di Little Ind…