RESIPI PATI MUSHROOM HOMEMADE
Resipi nak buat pati mushroom soup atau nak buat carbonara spegetti. Anda boleh cuba cara nie paling mudah dan cepat..
BAHAN YANG DIPERLUKAN
- 3 Batang saderi
- 1 biji bawang merah /holand
- 3 jenis cendawan (ikut pilihan)
Kali nie saya pakai cendawan
- cendawan Butang perang
- cendawan shitake ( dia berbau kuat sikit..so klu tak pakai pun tak pa) guna kuantiti yang sikit ja
-cendawan butang saya guna dan cincangkan dia
CARA SEDIAKAN
-Rebus semua bahan tadi sehingga lembut
-Toskan bahan tadi dan masukkan kedalam blender dan 2 cawan air rebusan tadi
-Blend sehingga hancur
-lepas tu boleh letak dalam bekas yanh kecil kecil dan freeze kan...
So tiap kali nak masak tu, ambil paste dan tumiskan..lepastu masukkan freshmilk atau cooking cream ( lebih lemak dan sedap) masukkan garam secukup rasa...Siap untuk dihidangkan :)
Selamat Mencuba
No comments:
Post a Comment